Revoluční počítač Project Quantum od AMD používá procesor Intelu

S uvedením nových grafických karet se AMD pochlubilo i nevšední konstrukcí počítače, kterou nazývá jako Project Quantum.

Ve velmi malé krabičce je na spodní straně umístěná veškerá elektronika, v částečně oddělené horní části je pak vodní chlazení s radiátory, které odvádí teplo od hlavních částí. AMD se sice nepochlubilo konkrétní konfigurací, uvnitř ale má být dvoučipová a zatím nepředstavená grafika řady Radeon R9 Fury s celkovým výkonem téměř 17 TFLOPS.

amd_quantum_pc_2.jpg
Project Quantum od AMD je extrémně výkonný počítač s vodním chlazením a nevšední konstrukcí

Jak si ale všiml web Ktiguru, na oficiálním videu od AMD je uvnitř prototypu vše postavené na upravené základní desce Asrock Z97E-ITX/ac, ve které je umístěn čtyřjádrový procesor Intel Core i7-4790K (Devils Canyon). Nejvýkonnější čtyřjádro od Intelu zaměřené na hráče.

amd_quantum_pc_cad.jpg
Detaily návrhu konstrukce počítače Quantum (Zdroj: Kitguru)

AMD už ale na tento trapas reagovalo tím, že design počítače Quantum počítá s použitím procesorů od AMD i Intelu, čímž se zaměří na celý segment a požadavky zákazníků. Dle oznámení je novou strategií vyrábět skvělé produkty (podobné heslo má i Apple), takže AMD nechce zákazníky omezovat ve výběru a naopak jim naslouchat.

amd_quantum_pc_4.jpgamd_quantum_pc_inner.jpg
Odkrytý radiátor a upravená základní deska od ASRocku s procesorem Intel (Zdroj: Kitguru)

V případě procesoru taková volba dává poměrně smysl, protože AMD není v oblasti výkonných čipů ideální řešení – nejen kvůli nižšímu výkonu, ale také vysoké spotřebě, která je v takové malé konstrukci problém.

Diskuze (43) Další článek: Facebook zveřejnil studii o reálné chybovosti SSD v serverech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,