43
Fotogalerie

Renault Kadjar vstoupil na český trh [první jízdní dojmy]

Na český trh dorazila novinka z dílny automobilky Renault. Jmenuje se Kadjar a míří do bohatě obsazeného segmentu C-SUV. Měla by se konkurence obávat?

Kapitoly článku:


Renault Kadjar se představil letos v únoru. Původ tohoto auta není těžké dohledat, francouzská automobilka jednoduše vzala Nissan Qashqai a na jeho základech většího sourozence modelu Captur postavila. Chtělo by se takhle od pohledu říci, že jde jen o přeznačený Nissan Qashqai, ale ona to tak docela není pravda.

Důvodem je hlavně design. Kadjar vypadá výrazně jinak. Na pohled je robustnější, má vyšší podvozek a typickou masku Renaultů z poslední doby. Ano, Kadjar si spletete, ale s novou generací Espace, nikoliv s Qashqaiem. Další důvody pak ukazují základní rozměry. Rozvor je shodný, ale tím veškeré společné míry končí.

kadjar-6.jpgkadjar.jpg
Renault Kadjar se zařadí nad Captur. Základ tomuto modelu daroval Nissan Qashqai. Shodný je ale pouze rozvor náprav, jinak se rozměrově obě auta liší

Renault Kadjar je dlouhý 4449 mm, široký 1836 mm, vysoký 1607 mm a světlá výška činí poctivých 200 mm. Nissan Qashqai naproti tomu je o 69 mm kratší, o 30 mm užší a o 17 mm nižší, přičemž nemalá část z tohoto rozdílu padne právě na výšku podvozku, protože standardem pro japonského sourozence je u světlé výšky 180 mm. Kadjar pak nabídne také větší objem zavazadelníku, když v základním uspořádání zvládne 472 litrů.

Interiér prostorný

Uvnitř Kadjar připomíná do jisté míry Renalut Espace. Na první svezení jsme dostali maximální výbavu Bose s pohodlnými koženými sedačkami a kompletním seznamem prvků, které si do auta můžete dopřát. Všechno vypadá na pohled poměrně hodnotně, zaujaly ale třeba zadní dveře vyplněné pouze tvrdým plastem. Trochu škoda u vrcholné varianty.

Kadjar ale zaujme hlavně nabízeným prostorem. Přesné měření si necháme na klasický test, ale na základě osobních zkušeností mohu říci, že bych se v pohodě usadil i do druhé řady sedadel za řidiče dlouhého 190 cm. Omezení nenajdete ani v prostoru kolem nohou, ani kolem hlavy a to bylo v interiéru také obrovské střešní okno.

kadjar-15.jpgkadjar-16.jpgkadjar-14.jpg
S prostorem zde nebudou mít problémy ani vyšší cestující. Škoda lacině vypadajících zadních dveří, kde už najdete opět jenom plast. Poněkud kontrastují s luxusně vypadajícími předními sedadly

O základním objemu zavazadelníku už byla řeč, za zmínku stojí ale jeho variabilita. Stejně jako Nissan Qashqai dostal i Kadjar místo jednoho falešného dna dvě desky, se kterými lze dělat různá kouzla. V horní poloze pak díky nim zmizí schod vzniklý po sklopení zadních sedadel, což můžete udělat páčkami ze zavazadelníku. Maximum tohoto auta je 1478 litrů. Renault přidává ještě možnost sklopit sedadlo spolujezdce a díky tomu uložit bezpečně do auta věc dlouhou 2,5 metru.

Myslelo se také na ostatní cestující a jejich odkládací přihrádky. Těch je po autě celá řada a jejich objem činí dohromady třicet litrů. Před spolujezdcem najdeme schránku s objemem 7,5 litru.

S Kadjarem jsem ujel pouze nějakých padesát kilometrů, takže se nebudu pouštět do podrobnějších popisů, ale z pozice spolujezdce mě nakonec jedna věc zaujala - aerodynamický hluk. Občas to vypadalo, jako kdyby auto nemělo dovřené okénko, což ovšem nebyla pravda. Že by nějaké špatně usazené těsnění? 

kadjar-11.jpgkadjar-12.jpgkadjar-19.jpg

Renault

Francouzská automobilka Renault byla založena třemi bratry v roce 1899. Renault byl až do roku 1996 státní automobilka a i dnes francouzská vláda kontroluje část společnosti.

Renault Scénic • Renault Clio • Renault Zoe • Renault Captur • Renault Megane • Renault Grand Scenic • Renault Kadjar

Doporučujeme

Články odjinud