Sobota 18. května 2024, svátek má Nataša
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Islámský stát znovu útočí na kurdské Kobani. Bojuje o cestu do Turecka

Svět

  10:40aktualizováno  12:19
BAGDÁD/DAMAŠEK - Radikálové z organizace Islámský stát (IS) v noci na čtvrtek zahájili útoky na syrskou armádu a kurdské milice na několika místech na severu Sýrie. V kurdské provinci Hasaká začali podle médií vyhánět civilisty z okresu Našva a snaží se znovu se dostat do pohraničního města Kobani.

Válka v Sýrii (ilustrační snímek). foto: Reuters

Ve vesnicích poblíž Kobani zastřelili radikálové 20 civilistů, mezi nimiž byly i ženy s dětmi, oznámila syrská organizace pro lidská práva (SOHR). 

Bojovníci IS podle agentury Reuters zaútočili na vojáky také poblíž jihosyrského města Dará. Agentura AFP tvrdí, že v této oblasti bojují radikálové napojení na al-Káidu, tedy lidé z fronty An-Nusra a skupiny Ahrár aš-Šám, a že proti vojsku a jeho spojencům nasadili minomety a těžkou artilerii.

Šíitšští milicionáři patrolují u města Jurf al-Sakhar. Islámský stát může...
Kurdské tanky projíždějí zničeným kobani

Životně důležité cesty

Boje jsou hlášeny také ze severosyrského města Kobani, které leží v provincii Aleppo a několik měsíců je ovládal IS, dokud jej Kurdové s pomocí mezinárodní letecké koalice neporazili. Islámský stát se do Kobani vrací, stejně jako se nechce vzdát ztracených lokalit v Hasace, neboť si musí zachovat životně důležité trasy vedoucí do Turecka. Syrská televize uvedla, že bojovníci IS přišli do Kobani z Turecka.

Obraz zkázy. Kurdské Kobani je po válce s džihádisty v troskách

V Kobani v noci bojovníci IS nasadili sebevražedného atentátníka, který odpálil bombu u hranice a zabil pět lidí. Následovala přestřelka a místní zdravotníci hlásí, že v bojích padlo 12 lidí. Dalších 70 jich bylo zraněno.

Islámský stát se snaží získat i město Hasaká, které leží na severovýchodě Sýrie. Od středy tam v bojích padlo 20 členů této organizace a asi tři desítky obránců. Podle médií se stále bojuje. Město, které je střediskem stejnojmenné provincie, ovládají částečně Kurdové a částečně vládní síly. Podle čerstvých zpráv bojovníci IS vstoupili do několika čtvrtí držených vojskem. Státní televize hlásí boje v jižní části města. Členové IS prý zajali několik lidí a hned je zabíjejí. Byl mezi nimi i šéf vojenské ubytovny.

Hasaká

Hasaká

Islámský stát se snažil Hasaku obsadit začátkem června, ale dostal se jenom na jižní předměstí, kde se postavily na odpor vládní jednotky.

Syrský konflikt si od jara 2011 vyžádal na 230 000 obětí. Ze Sýrie uprchlo více než tři miliony Syřanů a skoro osm milionů je jich na útěku z domovů ve vlastní zemi.

Autor:

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...