Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zavřít české státní hranice kvůli uprchlíkům? To nedokážeme

Autor: Tomáš Koníček, Tereza Hodáliková, Eva Pospíšilová - 
25. června 2015
11:32

Uzavření státních hranic kvůli vlně uprchlíků? Návrat o 10 let zpět? Na to se podle ministra vnitra Česko reálně připravuje. Co by to znamenalo? Celníky, armádu v lesích, znovu fronty na hranicích cestou na dovolenou? Na kolik by to vyšlo a je to vůbec reálné?

„Policie se na to připravuje a v případě ohrožení republiky tato varianta může nastat. Připravujeme se na to i legislativně. Opatření může nařídit ministr vnitra, následně ho musí schválit vláda,“ nechal se nedávno slyšet Milan Chovanec (ČSSD) s tím, že by se jednalo o případ, kdy by se zhroutil celý systém schengenského prostoru bez hranic.

Hraničními kontrolami se nyní zabývá kolem 500 lidí. Podle vyjádření ředitele cizinecké policie Milana Majera existují hned tři plány. „Buď hlídat jen velké přechody, nebo k nim přidat i všechny malé včetně různých lesních cest, ale je tu i krizová varianta, tedy pokrýt hlídkami celou zelenou hranici,“ řekl MF Dnes.

Na tu poslední variantu by bylo potřeba 5000 lidí, z nich 3500 policistů a 1000 vojáků, zbytek by tvořili celníci, případně hasiči. Do služby by se pak vrátili i psovodi… Máme ale k dispozici 5000 lidí, kteří by hlídali Českou republiku?

Jak nyní probíhají kontroly?

„V současné době využíváme možnost preventivních kontrol, resp. jsme přistoupili k preventivním opatřením ve třech krajích ČR zaměřených na česko-rakouskou hranici. Bližší informace z bezpečnostního hlediska nemůžeme sdělovat,“ informovala Blesk mluvčí ministerstva vnitra Lucie Nováková.

Uzavření hranic jedné země v tomto prostoru přitom není nic nového. K tomuto kroku může přistoupit každý členský stát – ale pouze na omezenou dobu (nesmí být delší než 30 dní) a pouze ze zvláštních, většinou bezpečnostních důvodů! Itálie využila této možnosti během pořádání summitu G8 v roce 2001 a 2009, Německo toho využilo při letošním konání summitu G7.

Bez hranic šetříme půl miliardy

Česká republika vstoupila do schengenského prostoru před osmi lety. Podle šéfa odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Tomáše Haišmana tak každý rok naše země ušetří minimálně půl miliardy korun – státu totiž odpadly náklady na provoz hraničních přechodů.

Sedm tisíc zaměstnanců mohlo být přesunuto k jiným útvarům a budovy, které se dříve využívaly, buď ministerstvo prodalo, nebo začalo využívat k jiným účelům.

Zavést kontroly na hranicích? Nesmysl!

Zavést znovu kontroly na hranicích? Prý je to nesmysl! To tvrdí Tomáš Weiss z Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM. „Musela by to být opravdu skutečná krize, aby se něco takového stalo,“ myslí si Weiss, podle něhož jde především o hysterii, která nemá s realitou nic společného.

„Podle všech průzkumů je právě odstranění kontrol na vnitřních hranicích jedním z občany nejvíce oceňovaných přínosů českého členství v EU,“ všiml si Weiss. „Průjezd přes hranice by byl podstatně složitější. Navíc by kontroly byly pro Česko příliš drahé,“ dodal expert.

paralenka ( 26. června 2015 07:07 )

Sorry, ale bohužel čtu i víc než pleskající bulvár. Jednají? Nenech se vysmát! Asi tak, že nám nebudou vnuceny příděly, ale třísku do zadku si zadřeme dobrovolně. Jednají o čem? O pár metrech hranic či několika kontrolách ve vlacích nebo autobusech! Pouze namátkově a s omezením na třicet dnů!

ronyrony ( 25. června 2015 21:12 )

hergot zavřete hranice hned a ty Sobotko přestaň lézt Unii do prd le

saslik123 ( 25. června 2015 17:21 )

Jestli by nebylo lepší zvolit komunisty. Takhle by jsme se dostali z EU raz dva, protože by komunistickou zemi vykopli ( stejně nám jen diktuje co máme a nemáme dělat tak ať nám to radši diktují naši) a hranice by se zavřeli raz dva. Jinak už fakt nevím je to zoufalá situace

sores ( 25. června 2015 17:19 )

Češi nemají práci, tak ať jim stát platí a oni postaví zeď proti těm vražedným, černým muslimům! Zamoří celý stát a rozmnoží se jak potkani. Tady bude bordel kristepane. Nepokoje a sváry kvůli diskriminaci jelikož 9 čechů z 10 je bude nenávidět!Jakoby nestačili cikáni!

gabreta ( 25. června 2015 17:14 )

Řeči)že"Bez hranic šetříme půl miliardy" je levnej argument pro ty, co neumějí počítat. Jinak by si spočítal ten chytrák, kolik nás pobyt těch šmejdů bude stát! A to nemluvím o dalších nákladech, který z jejich "integrace" bude stát muset vynaložit.

Zobrazit celou diskusi