Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová GP 2015 se v Brně pojede, rozhodla Dorna

redakce AUTO.CZ
Diskuze (14)
Letošní motocyklová Velká cena se v Brně pojede, rozhodla promotérská společnost Dorna. Pořadatel závodu okamžitě spustí předprodej vstupenek, který v úterý zastavil.

Závod byl ohrožen kvůli tomu, že Automotodrom má vůči Dorně neuhrazené závazky. Žádal proto o pomoc veřejný sektor. Ačkoliv stát, Jihomoravský kraj a město Brno chtějí Grand Prix zachránit a slibují finanční podporu, zatím se všechny strany nedokázaly dohodnout tak, aby Dorna měla jistotu, že Automotodrom letošní ročník finančně zajistí. Přesto chce, aby se mistrovství světa silničních motocyklů v Brně jelo.

Automotodrom čekal, zda v úterý schválí mimořádnou padesátimilionovou dotaci na záchranu Grand Prix město Brno. Když o ní zastupitelé ani nehlasovali, zastavil předprodej vstupenek a oznámil Dorně, že nemá peníze na zajištění závodu.

"Automotodrom nás požádal o zrušení letošního závodu. Dorna se ale domnívá, že by to nebylo v zájmu Mezinárodní motocyklové federace, týmů, sponzorů ani Automotodromu. S Automotodromem se proto dohodla na dodržení stávající smlouvy, podle které se Grand Prix letos konat bude," uvedla Dorna v prohlášení.

"Postoj Dorny respektujeme a jsme rádi, že to pro nás nedopadlo horším řešením. Ceníme si toho, že zůstala možnost získat veřejné peníze a závody zachránit i na další roky," řekl mluvčí Automotodromu Jiří Smetana.

Dorna zároveň informovala o tom, že je možné, že by se závod v Brně konal i v příštích letech. Podmínkou je úhrada závazků za roky 2014 a 2015 a také to, aby se Automotodrom dohodl na veřejné podpoře pro rok 2016 ještě před letošní Grand Prix, která je v plánu v polovině srpna. Pokud se tak nestane, Velká cena letošním jubilejním 50. ročníkem v Brně skončí.

"Kromě toho Dorna trvá na tom, že v případě dalších konání nebude garantem závodů Automotodrom Brno, ale instituce disponující veřejnými zdroji. Automotodrom tuto podmínku akceptoval a role garanta se vzdává," uvedl Smetana.

Náměstkyně brněnského primátora Klára Liptáková je ráda, že se letošní ročník pojede. "Není tajemstvím, že jsme se snažili Velkou cenu zachránit i za cenu zvýšených nákladů. Je to rodinné stříbro, které dělá Brnu reklamu. A má také velký ekonomický dopad," řekla.

Podle ní i kdyby Česká republika zaplatila celý zalistovací poplatek ve výši přes 70 milionů korun, kvůli kterému je závod podle Automotodromu prodělečný, pro stát by byla akce výdělečná. "Jen na daních z Velké ceny dostane 200 milionů v prvním sledu. Proto se určitě budeme snažit najít cestu k tomu, aby se mohly jet i další ročníky. Musíme se s krajem a státem domluvit tak, aby měla Dorna jistotu, že na závody budou peníze," uvedla Liptáková.

Radost má i jihomoravský hejtman Michal Hašek, který se do situace kolem Velké ceny vložil už v loňském roce. "Těší mě, že Dorna dává Grand Prix České republiky v Brně šanci pro letošní rok a snad i další ročníky.". Má zájem, aby se v závodech pokračovalo i nadále. "Základem musí být rozum a ten velí dohodnout se napříč veřejným sektorem s Dornou a Automotodromem," dodal Hašek.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (14)
29. 6. 2015 14:41
Re: co je to ta Dorna?
Že se jedná o tunelování si myslím proto, jaké ciráty dělal starej Kohn s ukázáním oučetní knihy:)
29. 6. 2015 11:42
Re: co je to ta Dorna?
A proc myslis, ze se jedna o tunelovani? Co treba ochrana investice? Vzpominal tady vubec nekdo, kdo dalsi ma z poradani GP prospech? Vsechny ty bezejmenne hospody, hotely, penziony, bordely, hostesky, stetky, stankari, pumpari, bla bla bla... kolik lidi to muze byt? Stovky? Tisice? A to je prece i pro stat dobre, ze si tito lide vydelaji na poradani GP, nebo ne? Proc by to mel tahat kdokoliv ze sveho?
A btw.: Garance z verejnych prostredku ma v podminkach i DORNA samotna.
29. 6. 2015 10:33
Re: GP
B je správně. Je to trochu jinak. Onen K.A. je s Dornou jedna ruka a její požadavky se mu moc hodí, i když naoko dělá, jakej je bezbranej, férovej chudák.

Úkol zněl jasně. Podojit stát. Ten to unese.
29. 6. 2015 10:28
Re: co je to ta Dorna?
Klidně ať vydělává, ale ať netuneluje veřejné prostředky.
Avatar - praděda7
29. 6. 2015 10:04
GP
DORNA je obdoba Berniho Ecclestona v motorkách. Získala monopol na pořádání světového mistrovství a tohoto monopolu využívá k vydírání pořadatelů VC. Protože zájemců o pořádání VC je stále dost (ale ubývají jich), tak se sychrují tím, že nyní požadují garance od státu, potažmo od daňových poplatníků. To je vyložené svinstvo! FIM by měla zakročit. Jen jestli to není úplně jinak... :-!