Za uzavření nadbytečných smluv pro ministerstvo zdravotnictví zůstala bývalému hlavnímu hygienikovi Michaelu Vítovi tříletá podmínka. V odvolacím řízení o tom v úterý pravomocně rozhodl pražský městský soud. Zkušební dobu soud Vítovi zkrátil z pěti na čtyři roky. Během zkušební doby musí zaplatit ministerstvu škodu přes 1,7 milionu korun. Proti rozsudku lze podat pouze mimořádný opravný prostředek, a to dovolání k Nejvyššímu soudu.

HNDomácí na Twitteru

Domácí rubriku Hospodářských novin  najdete také na Twitteru.

Vít podle obžaloby netransparentním způsobem zařídil uzavření tří poradenských smluv, když zařídil výběrové řízení, které bylo v podstatě fingované. Do tendru se totiž další nabídky přihlásily pouze naoko a vytvořeny byly podle zadání tak, aby neuspěly. Vít v té době byl na ministerstvu náměstkem. 

Poradenství pak pro ministerstvo a Státní zdravotní ústav v Ostravě poskytoval manžel Vítovy podřízené a bývalý poslanec Otakar Vychodil. Odborná hodnota poradenských textů údajně byla nulová. O analýzy se mohli starat odborníci z ministerstva a nebylo nutné je zajišťovat externě. "Pan obžalovaný si vybral cestu jinou. Vybral si údajného přítele, který byl v minulosti nejen poslancem, jenž se chlubí tím, že byl zakládajícím členem ODS. On byl hlavně matematikem a analytikem, sice člověkem nepochybně vzdělaným, ale rozhodně ne odborníkem na zdravotnictví," prohlásil předseda odvolacího senátu Petr Beneš.

Vychodil pracoval pro ministerstvo již v roce 2003, obžaloba se týkala smluv z roku 2007. Výsledky Vychodilovy práce byly téměř totožné a neměly pro úřad přínos. "Ty texty byly téměř stejné, měnilo se pouze datum," zdůraznil Beneš. Podle soudce stačilo, aby Vít "sáhl do šuplíku" a našel staré práce.

Navíc podle něj Vychodil dostával lukrativní zakázky i v dřívějším období, které nebylo předmětem obžaloby. "Je až neskutečné, že po letech lukrativní spolupráce neztratili zábrany," podotkl při zdůvodnění rozsudku Beneš.

Podstatou kauzy je vyvádění státních peněz v celkové výši zhruba dvou milionů korun do rukou soukromého podnikatele. Za "malou domů" musí Vít zaplatit škodu, kterou svým jednáním způsobil ministerstvu. Zbývajících zhruba 280 tisíc korun platit nemusí, protože zdravotní ústav po něm peníze soudně nevymáhal.

Vít v úterý k soudu nepřišel. Již dříve však uvedl, že se necítí vinen. Odvolací soud podle Beneše zvažoval, zda trest nezpřísní. Bývalý hlavní hygienik totiž před soudem neprojevil lítost ani sebereflexi. Nakonec se přiklonil k názoru, že bude stačit podmíněný trest, během kterého bude muset Vít zaplatit způsobenou škodu.

Podle soudce tím dostal důvěru, aby odčinil své činy. "Je jen na něm, aby si uvědomil, že jeho chování před sedmi lety bylo společensky nepřijatelné," uvedl Beneš. Pokud by se neosvědčil nebo neplatil škodu, tak by mu hrozil pobyt ve vězení. Vít za porušení povinnosti při správě cizího majetku mohl dostat dva roky až deset let ve vězení.

Michael Vít (*1951)

Pochází z lékařské rodiny. Jeho otec přišel o první manželku a dcery během holokaustu.

Vystudoval Lékařskou fakultu hygienickou Univerzity Karlovy v Praze (dnes 3. lékařská fakulta UK) a titul Ph.D. získal na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě v Ostravě.

V letech před odchodem z funkce hlavního hygienika čelil Vít kritice například ze strany zemědělců, kterým se nelíbily jeho výroky o možných zdravotních rizicích čerstvého mléka z farmářských automatů.

V roce 2010 vzbudil pozornost, když sám onemocněl takzvanou prasečí chřipkou, krátce předtím, než se proti ní měl nechat očkovat. V té době se přitom uvažovalo o povinném očkování lidí důležitých pro chod státu; rozhodnutí o takovém kroku bylo právě na Vítovi jako hlavním hygienikovi.

V roce 2011 se objevily informace o tom, že Vít dával od roku 2003 zakázky na poradenství manželovi své známé Otakaru Vychodilovi. Tento bývalý poslanec ODS si tak údajně přišel na několik milionů korun, ačkoliv konzultace se často vedly jen po telefonu. Víta, který kritiku odmítl, tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger nejprve potrestal za administrativní chyby smluv snížením platu na tři měsíce.

V březnu 2012, když policie Víta obvinila pro podezření ze zneužití pravomocí a porušení povinností při správě cizího majetku, nastoupil na neplacenou dovolenou. V říjnu 2012 pak skončil jako hlavní hygienik i ministerský náměstek, zaměstnání našel ve SZÚ.

Obžalobu na Víta podalo státní zastupitelství v lednu 2013. Loni v červenci mu Obvodní soud pro Prahu 2 uložil tříletý trest podmíněně odložený na pět let. Podle soudu se dopustil porušení pravomoci úřední osoby a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Resortu musí zaplatit škodu zhruba 1,7 milionu korun.

V úterý odvolací soud pravomocně rozhodl, že Vítovi za uzavření nadbytečných smluv pro ministerstvo zdravotnictví zůstane tříletá podmínka, zkušební dobu mu soud zkrátil z pěti na čtyři roky. Částku 1,7 milionu korun má Vít zaplatit.