Cisco za 635 milionů dolarů kupuje OpenDNS, za kterým stojí i Češi

Cisco realizuje další významnou akvizici v oblasti kybernetické bezpečnosti. Za 635 milionů dolarů v hotovosti kupuje deset let fungující firmu OpenDNS. Ta během té doby v celkem pěti kolech získala investice ve výši 51,3 milionu dolarů. Toho posledního a největšího z května loňského roku se vedle kapacit jako Sequoia Capital, Greylock Partners či samotného Cisca zúčastnil také fond Evolution Equity Partners, kde působí i Karel Obluk.

Karel Obluk je bývalý technický i výkonný ředitel společnosti AVG Technologies, který se nyní soustředí na investice do startupů i rozvinutějších technologických společností. Skrze Evolution se zajímá o bezpečností a enterprise software a služby. Fond mimo jiné investoval do pražských Cognitive Security, které rovněž koupilo Cisco a v Praze na tomto základě postavilo výzkumné a vývojové centrum.

Evolution vlastní podíl také v bezpečnostní firmě SecurityScorecard, kde se účastnil téměř čtrnáctimilionového investičního kola. Obluk sám investoval do brněnských Lamantine Software stojících za populární aplikací Sticky Password. Investiční kolo do OpenDNS, jehož byl Evolution Equity Partners součástí, přineslo 35 milionů dolarů.

Bezpečnost v cloudu

OpenDNS je u mnoha uživatelů a odborníků pojem. Firma začínala jako zdarma dostupný DNS nástroj, který vydělával mimo jiné na bonusových službách pro firemní zákazníky. Podle posledních čísel takto dosáhla na 50 milionů uživatelů a 10 tisíc platících společností. Přes OpenDNS údajně proudí dvě procenta světového DNS trafficu.

 

Oblukův fond byl součástí investiční kola, kterého se zúčastnily kapacity jako Sequoia Capital či Greylock Partners.

 

Firma se později rozvinula do dalších oblastí a to, o co se zajímá Cisco, je cloud. OpenDNS umí monitorovat pohyby v síti, mazat anomálie a odhalovat útoky. Pomocí vyvíjející se umělé inteligence zkouší odhalovat, kde by mohly nastat další útoky. Tato forma OpenDNS běží v cloudu jako služba (SaaS) a zaměřuje se jak na počítače, tak mobilní a další chytrá zařízení.

Pro Cisco je tato koupě logickým rozšířením postupně budovaného bezpečnostního portfolia – síťový gigant tak má další security vrstvu v cloudu. OpenDNS se zapojí také do internetu věcí. Firma bude součástí divize Cisco Security Business Group a obchod má být dokončený v příštím roce.

Mezi zákazníky OpenDNS patří třeba Nvidia, BP nebo Netflix. Služba běží ve 24 datových centrech po celém světě.

Klepněte pro větší obrázek
Investor Karel Obluk.

Cisco se v poslední době snaží dát najevo, že je velkým hráčem v oblasti bezpečnosti, a celý tento byznys řadí mezi priority. Firma vedle Cognitive Security a OpenDNS získala například společnosti Virtuata a Sourcefire (ta vyšla na 2,7 miliardy dolarů).

Nedávno se rovněž spekulovalo o tom, že Cisco za osm miliard dolarů koupí podnik FireEye, který nedávno vstoupil na burzu i do Česka. Donedávna šéf Cisca John Chambers ale informace popřel.

V oblasti kybernetické bezpečnosti se Cisco chce více profilovat i v Česku. Podle nového šéfa Michala Stachníka by na zdejší trh mohl přijít i takzvaný Red Team, který realizuje testovací útoky. Pražské bezpečnostní vývojové centrum Cisca hledá další lidi k současným zhruba šedesáti.

Diskuze (2) Další článek: Takto vypadá Windows 10 10158 s prohlížečem Microsoft Edge

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,