Hlavní obsah

Změna hesla na Wikipedii přijde draho

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nelíbí se vám, co o vaší osobě nebo firmě píše internetová encyklopedie Wikipedia? Můžete to změnit. Ale pokud člověk není součástí komunity, která encyklopedii vytváří, je to nejen těžké, nýbrž podle listu Die Welt také drahé.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Pokud chce někdo na Wikipedii smazat nepravdu, musí často zaplatit profíkům – stojí to klidně i deset tisíc eur,“ tvrdí list. Zajímavé ale je, že jediné příklady nepravd, které uvádí, jsou z jiných webových zdrojů než z Wikipedie.

Jen ten, kdo prý může „důvěryhodně hrozit soudním rozsudkem a procesními náklady“, dosáhne snadno toho, že „falešná tvrzení o skutečnostech z textu zmizí“. „Takové jednání není státoprávně v pořádku a vyžaduje naléhavě úpravu ze strany zákonodárce,“ cituje list hamburského právníka Jörga Nabera.

Welt přitom upozorňuje na ostré střety, které se svádějí o podobu hesel na Wikipedii a které lze zjistit pomocí tlačítka Diskuse. Zároveň odmítá snahu autorů dospět k „neutrálnímu stanovisku“, jak to předepisují pravidla webové encyklopedie.

Pomohou jen profesionálové

Takový postoj ovšem otevírá cestu k tomu, aby se Wikipedia změnila z místa, kde se vede boj o podobu hesla, v místo, kde podobu hesel bude určovat vnější tlak a soudní rozsudky. Pokud chce někdo na Wikipedii zmírnit obraz politické krize nebo jednoduše odstranit údaje, jež jsou pro něj osobně nepříjemné nebo je považuje za nepravdivé, musí použít profesionální pomoc.

Tu v Německu poskytují agentury jako Einfach machen, Faktor 3 nebo Sucomo.

Velké firmy uzavírají s těmito agenturami rámcové dohody, které mají zajistit pro ně přijatelnou podobu wikihesel.

Služeb agentur mohou použít i soukromníci, ale zaplatí si. Přesto je prý poptávka větší než nabídka.

Žádné soudy

Agentury nesahají ke zdlouhavým a pracným soudním metodám. Naopak, samy píšou texty, které jsou v souladu s pravidly Wikipedie, ale odpovídají požadavkům jejich zákazníků.

Texty umisťují na web samy tyto agentury nebo ti, kdo si je objednali. Teprve od loňského roku se musí aspoň v Německu registrovat ti, kdo takto píšou vlastně na objednávku.

Jediným omezením ve snaze změnit obsah hesel je, že firemní skandály či kritiky politiků nelze potlačit, pokud se pro to nabízejí „spolehlivé prameny“.

To ovšem posiluje roli běžných médií, odkud jsou čerpány údaje zejména pro současné události a osobnosti. Autory Wikipedie to staví do závislosti na obrazech a propagandě, jež tato média šíří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám