Jaké jsou chytré hodinky Pebble, které na Kickstarteru získaly 20 milionů dolarů?

Ondřej HavlínOndřej Havlín

0Zobrazit komentáře

Dnes bych vám rád popsal moji osobní zkušenost s chytrými hodinkami Pebble, přesněji řečeno původní a základní verzi s plastovým řemínkem, která má však i dnes co nabídnout. Tento poměrně zajímavý a jeden z dokončených Kickstarterových projektů, který v roce 2012 od uživatelů vybral neskutečných 20 milionů dolarů, mi zkřížil cestu už při první vlně komunitního financování. Myšlenka byla dobrá a na tu dobu poměrně přelomová.

Uteklo pár měsíců, kupuji si nové kolečkové brusle v hlavě mi trochu vrtala myšlenka, jak si je technicky vylepšit. Pebble, který má integrovaný runkeeper k trackovaní sportovní aktivity a bez problému zvládá ovládání hudby z mobilu v batohu, byla poměrně výzva. Určitě stojí za zmínku, že to bylo dávno před pokusy Samsungu a ostatních o hodinky a jediné trochu podobné zařízení byly sport testery, které ovšem přímé propojení a ovládání mobilu neuměly ani ve snu.

watch_daylight_bg-1e30fb80f6ca3c1de50cfaf0f81eba36

Přečtěte si takéChytrých hodinek Pebble se prodalo již 1 milion kusů, co bude dál?Chytrých hodinek Pebble se prodalo již 1 milion kusů, co bude dál?

První dojmy

Pebble se u nás neprodávají a musíte si je objednat přímo od výrobce, který má nasmlovanou fabriku v Hong Kongu. Pár týdnů se čeká a při rozbalování se tak člověk má už důvod tešit ;)

Hodinky jsou opravdu ošklivé…tak moc až jsou vlastně boží. Pokud ve vás dřímá geek, ta se po prvním nasazení vrátíte zpátky do dětských let a zatlačíte slzičku po starých dobrých Casio digitálkách. Plastový řemínek, černobílý displej z elektronického inkoustu, to má čmach 90’s a je to cool.

Jak to vídí okolí? Samozřejmě skoro nikdo si vašich hodinek nevšimne a pokud ano, tak dnes už spíš očekávejte dotaz “to jsou ty Apple Watch?”, no a pokud si jich všimne váš kamarád , který rozumí IT, tak se vám bude už napořád posmívat. Na to berte jed.

Technická stránka včera

První verze softwaru byla úplně tragická, dokonce bych řekl, že i kluci v Samsungu odvedli na „legendární“ nadstavbě Androidu v podobě Touch Wiz lepší práci. Systém byl nestabilní a při první jízdě na bruslích nedokázal běžně přepínat mezi runkeeperem a ovládáním hudby. Konečný efekt bylo úplné zhroucení hodinek a odpojení od telefonu. Samotné připojení k mobilu bylo dost nestabilní a předinstalované aplikace byly k ničemu. Ovladač hudby nahradil Music boss, tedy aplikace , která umožňovala nadstandartní využití jako třeba ztlumení a přepnutí sklady :)

Konečný efekt bylo úplné zhroucení hodinek a odpojení od telefonu

Hodinky mají na svém těle 4 ovládací knoflíky. Bylo fakt „skvělé“, že pro spuštění potřebných aplikací se bylo nutné proklikávat zbytečným menu, namísto rychlého startu jedním z těchto knoflíků. Toto zase řešily nádstavbové aplikace, které se daly spustit jako domácí obrazovka mimo homepage Pebble. Bohužel také nikdy nefungovaly bezchybně. Vývojáři u Pebble dospěli k tomu názoru, že polovina ovládacích prvků by měla spíše sloužit ke změně skinu hodinek, což je funkce, po které v dnešní době selfie tyček touží každý uživatel.

Technická stránka dnes

Je super v čase vidět, že vývojáři nespí a hodinky se pořád krok po kroku s každou aktualizací měnily k obrazu mému. Musím říct, že dnes se všechny výše zmíněné mouchy vychytaly a Pebble jsou skvělým doplňkem, navíc s aplikací tasker, která umožňuje na mobilu ovládat aplikace a řetezit jednotlivé kroky toho, co má mobil dělat (opravdu chyrý pomocník).

Pebble vs Android Wear

Nyní jsem si na zkoušku pořídil hodinky s Android wear. O výdrži baterie nemá smysl psát, protože tady je Pebble jasná jednička . Barevný a dotykový dislej je podle mě cesta špatným směrem, jelikož hodinky mají být v první řadě jednoduché. Takže když mám zájem pustit si hudbu, chci aby se telefon sám připojil na reproduktory a začal hrát.  Nechci prostě koukat na displej a ťukat na 5 ikonek, naopak chci zmáčknout jeden knoflík a fungovat, což je přesně to, co Pebble umí na jedničku.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym