Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VC Británie F1 2015: V deštivé loterii triumfoval Lewis Hamilton

Aleš Dragoun
Diskuze (19)
Mercedesy neměly v Silverstone takřka polovinu závodu nic jisté, zlobily je Williamsy. Teprve na mokru ustoupily do pozadí. Mezi sprchami z nebe si nakonec stříbrní dvojité vítěství ujít nenechali.

Králem kvalifikací je letos obhájce titulu Lewis Hamilton, v sobotu si vybojoval pole position už poosmé v sezóně a p šestačtyřicáté v kariéře. V první řadě jej doplnil týmový kolega Rosberg. Williamsy v barvách Martini prokázaly na bývalém letišti v Silverstone svou aktuální rychlost, protože překonaly obě Ferrari. Kimi Räikkönen přitom první část dokonce vyhrál a nakonec byl rychlejší než Vettel. Jemu i dalším pilotům. FIA umazávala nejrychlejší časy, protože v deváté zatáčce překračovali limity trati. Maldonadovi dokonce dvakrát!

Aktuální forma staroslavné stáje z Grove se potvrdila hned po startu. Felipe Massa vystřelil jako raketa ze třetího místa! Bottas chvíli bojoval s Hamiltonem. Dlouho se nezávodilo, hoši od Lotusu si zahráli ve třetí zatáčce doslova kulečník s Marcusem Ericssonem a oběma piloty McLarenu. Odnesli to spolu s Buttonem. Felipe Nasr na druhém Sauberu ani do závodu neodstartoval kvůli nefunkční pohonné soustavě. Po restartu ve 4. kole se Hamilton tlačil dopředu, ale souboj s Massou prohrál a dokonce neodolal ani Bottasovi. Dva Williamsy v čele!!! Verstappen, který nasadil jako jediný tvrdé gumy, skončil se studeným obutím v kačírku. Mladičký Max umí být rychlý, ale zkušeností zatím moc nemá... Po pěti okruzích tak byla čtvrtina startovního pole venku!

Valtteri se snažil předjet stájového kolegu, každopádně první čtyřka ostatním odjela a držela se pohromadě... Williamsy však byly na dlouhých a rychlých rovinkách rychlejší než stříbrné šípy. Massa ovšem dotírajícího finského parťáka před sebe nepustil, i když se dopustil drobných chybek, pořád dával najevo, že on je ten mazák. Mercedesy se držely, rozhodnout musela strategie zastávek v boxech. Hamilton stavěl jako první v 19. kole. Po něm zabočili k mechanikům i Massa s Rosbergem, kteří si to rozdali na výjezdu z uličky. Massa vyhrál, ale Hamilton se dostal na trati přes oba a v čele měl najednou náskok přes 3 s. Zbýval Fin, který se po pit stopu propadl málem až na čtvrté místo, ale Nicovi se nakonec ubránil.

Pro technické problémy záhy odstoupil Daniel Ricciardo. Dvojnásobný šampion v čele získával každým kolem desetinku po desetince... Tmavé mraky nad areálem ovšem mohly závod zdramatizovat. Přijde déšť? Hamilton mezitím zajížděl „doma“ (je Brit a Mercedes AMG Petronas Formula One Team přece sídlí nedaleko okruhu v Brackley) jedno nejrychlejší kolo za druhým. Ve 33. kole dodýchalo před cílovou rovinkou Toro Rosso Carlose Sainze a ředitelství závodu uplatnilo letošní novinku: virtuální safety car. Po třech kolech se přestali piloti ploužit osmdesátkou, ale na kamerách se objevily první kapky deště, ale lídr řekl týmu do rádia, že naopak pršet přestalo.

Vettel s Rosbergem však měli problémy se udržet na trati, ale některé části byly zcela suché, na jiných pršelo. Sebastian se dokonce dostal před Kimiho na páté místo. Ten pak zajel pro gumy. Suché slicky. Ve 39. kole předjel Robserg Bottase a vybojoval konečně pódium, vzápětí se pověsil na výfuky Massovi a překonal jej. Mercedesy fungovaly v této části závodu mnohem lépe než monoposty v barvách Martini. Bylo po první spršce. Ale měla přijít ještě další. Jenže Nico začal Hamiltona stahovat o dvě vteřiny na kolo! Hamilton zabočil ve 44. kole pro přechodné pneumatiky, i když se původně plánovala jen jedna zastávka. Tato však nakonec rozhodla... Vyjel třetí, ale Massu zdolal bez problémů. Dostal se nakonec zpátky do čela, svůj pit stop totiž načasoval naprosto perfektně! Strategie naopak nevyšla Rosbergovi, který absolvoval svou zastávku až po něm. Nemluvě o Williamsu, oba jeho piloti se propadli dokonce za Vettelovo Ferrari.

Trochu vzrušení přinesl ještě Will Stevens, který narazil do bariéry, ale přišel jen o přední křídlo a po výměně pokračoval dál. Ke konci opravdu ještě lehce sprchlo, ale nakonec vysvitlo slunce. Lewis vyhrál britskou Grand Prix potřetí v kariéře. Dokončilo jen třináct vozů, Kimi Räikkönen spadl až na osmičku, protože byl v depu celkem třikrát. První bodík pro sebe a celkově pátý pro McLaren vybojoval díky „úmrtnosti“ ostatních soupeřů Fernando Alonso.

VC Velké Británie F1 2015 – Pořadí v cíli
1.Lewis HamiltonMercedes1:31:27,729 h
2.Nico RosbergMercedes+10,956 s
3.Sebastian VettelFerrari+25,443 s
4.Felipe MassaWilliams – Mercedes+36,839 s
5.Valtteri BottasWilliams – Mercedes+1:01,194 min
6.Daniil KvjatRed Bull – Renault+1:03,955 min
7.Nico HülkenbergForce India – Mercedes+1:18,744 min
8.Kimi RäikkönenFerrari+1 kolo
9.Sergio PerezForce India – Mercedes+1 kolo
10.Fernando AlonsoMcLaren – Honda+1 kolo
11.Marcus EricssonSauber – Ferrari+1 kolo
12.Roberto MerhiMarussia – Ferrari+3 kola
13.Will StevensMarussia – Ferrari+3 kola
DNFCarlos SainzToro Rosso – Renaultodstoupil
DNFDaniel RicciardoRed Bull – Renaultodstoupil
DNFMax VerstappenToro Rosso – Renaultodstoupil
DNFPastor MaldonadoLotus – Mercedeskolize
DNFJenson ButtonMcLaren – Hondakolize
DNFRomain GrosjeanLotus – Mercedeskolize
DNSFelipe NasrSauber – Ferrarinestartoval

F1 2015 – Celkové pořadí jezdců
1.Lewis Hamilton194
2.Nico Rosberg177
3.Sebastian Vettel135
4.Valtteri Bottas77
5.Kimi Räikkönen76
6.Felipe Massa74
7.Daniel Ricciardo36
8.Daniil Kvjat27
9.Nico Hülkenberg24
10.Romain Grosjean17
11.Felipe Nasr16
12.Sergio Perez15
13.Pastor Maldonado12
14.Max Verstappen10
15.Carlos Sainz9
16.Marcus Ericsson5
17.Jenson Button4
18.Fernando Alonso1

F1 2015 – Celkové pořadí týmů
1.Mercedes371
2.Ferrari211
3.Williams-Mercedes151
4.Red Bull-Renault63
5.Force India-Mercedes39
6.Lotus-Renault29
7.Sauber-Ferrari21
8.Toro Rosso-Renault19
9.McLaren-Honda5

Foto: Jiří Křenek

Aleš Dragoun
Diskuze (19)
Avatar - Barrichello
7. 7. 2015 08:40
Re: F1 to je ale nuda!
Já na tom nic fantastickýho teda neviděl, Wilimas to prokaučoval strategicky.

Fantasie by byla, kdyby vypadly ještě dvě auta a bodoval Manor. Měli k tomu sakra blízko :-)
5. 7. 2015 22:58
Re: F1 to je ale nuda!
Nejvíc mě irituje ten šašek Smedley...prohráli jsme pódia ale musíme být pyšní :-O
5. 7. 2015 22:54
Re: F1 to je ale nuda!
jasné celý čas pitlane. Nejvíc rozdíl je přezutí a tam jsou u Wilíků pomalý. Čištění, nečištění prostě to pos.rali ;-)
Avatar - speedfred
5. 7. 2015 22:19
Re: F1 to je ale nuda!
Súhlas,tiež som na tom podobne.
Avatar - AUDIRS6
5. 7. 2015 22:17
Re: F1 to je ale nuda!
To ratas cely "pit-lane" cas...
to je ale vec jazdcov - napr. Lewis mal pit-lane cas 28,4 ! a vymenu 2,4 sek.
Ich vymeny samotne si nepamätam, ale u Williamsu neboli nikdy najrychlejsi - to je pravda. Ak by to ale boli cca 3,5 sekundy tak zvysok je na jazdcoch... ;-\
Co som cital na formel1.de tak u Valteriho, ci Felipeho - cistili pocas pit-stopu aj zadne kridlo !