Společnost ČEZ ve středu k 8. hodině ranní vyhlásila kalamitní stav v okresech Ústí nad Orlicí, Šumperk, Jeseník, Ostrava a Karviná. Důvodem jsou poruchy na vedeních způsobené noční bouřkou, řekla hradecká regionální mluvčí firmy ČEZ Šárka Beránková.

Od noci se bez proudu ocitly tisíce domácností. "Do elektrických vedení na některých místech popadaly celé vzrostlé stromy, například v okolí Králíků na Orlickoústecku," řekla Beránková. O spolupráci na odstraňování poruch ČEZ podle ní žádá hasiče a externí firmy.

Celý ČEZ k ránu registroval kolem 70 poruch na vedeních vysokého napětí. Z toho 26 jich bylo na Moravě a 22 na východě Čech.

Během několika desítek minut se ochladilo o deset stupňů a někde padaly až dvoucentimetrové kroupy.

Komplikace v dopravě

Stromy popadané v bouřkách na silnice a koleje komplikují po ránu na řadě míst dopravu, u Zbečna ve středních Čechách vykolejil osobní vlak. Cestující v něm nebyli. Středočeská policejní mluvčí Michaela Nováková řekla, že vlak mezi obcemi Račice a Újezd nad Zbečnem najel do spadlého stromu. Nehoda se stala kolem půl páté ráno.

HNDomácí na Twitteru

Domácí rubriku Hospodářských novin  najdete také na Twitteru.

Podle webových stránek Českých drah omezovaly či omezují následky bouřek železniční dopravu na mnoha dalších místech republiky – popadané stromy odstraňují mimo jiné mezi Novým Borem a Českou Lípou, Milevskem a Božejovicemi, Vráží u Písku a Čížovou, Františkovými Lázněmi a Vojtanovem, Kubovou Hutí a Volyní či Bludovem a Horní Lipovou.

Stromy ztěžují cestu i autům, podle údajů v jednotném systému dopravních informací spadly na silnici třeba u obce Spáňov na Domažlicku, u Metylovic na Frýdeckomístecku či u Višňové na Příbramsku.

Výjezdy hasičů

Hasiči na jihu Čech mají nejvíce zásahů na Písecku a Strakonicku. K osmé hodině vyjeli ke zhruba 160 případům, uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Matějů.

"Ještě včera (v úterý) bojovali jihočeští hasiči za teplot přes třicet stupňů s celou řadou požárů, v noci pak přišla prudká letní bouřka, která zcela změnila charakter výjezdů," konstatovala Matějů.

V Libereckém kraji způsobila bouřka největší škody na Českolipsku, kde hořel neobydlený rodinný dům, škoda je 1,5 milionu korun. Informoval o tom vrchní komisař Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jan Mandl. Zda požár souvisel s bouřkou, však není zatím jasné, příčiny vyšetřovatelé zjišťují.

Blesk vyřadil z provozu i lanovku na Ještěd.

Jeden mrtvý v Polsku a tornádo v Německu

V Polsku bouře doprovázená přívalovými dešti zabila jednoho člověka. Na jihu země lámal vítr stromy a stožáry elektrického vedení. Jeden ze stromů spadl ve slezské obci Studzionka na automobil, v němž seděl dvaačtyřicetiletý muž, který při neštěstí zahynul. Hasiči v polském Slezsku vyjížděli ke stovkám případů poškozených domů, zatopených sklepů či zablokovaných cest.

Bouře zasáhly rovněž jihovýchodní a centrální části Německa. Falckým městečkem Framersheim ležícím poblíž Mainzu prošlo v úterý večer tornádo, které poničilo stovku domů a zranilo několik lidí. Podle starosty Ulricha Armbrüstera dosáhly škody odhadem pěti milionů eur (135 milionů korun).