Celostátní referendum vyvolané občany? Vláda je pro

Referendum v Česku?

Celostátní referendum vyvolané občany? Vláda je proNOVÉ 1
Domov
Echo24
Sdílet:

V budoucnu by mohlo dojít k vyhlášení celostátního referenda, tedy pokud o jeho vypsání v petici požádá alespoň čtvrt milionu Čechů. To vyplývá z návrhu ústavního zákona, který na pondělním jednání schválila vláda. Novinářům to sdělil ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier.

Návrh zákona o referendu, o němž se v Česku léta diskutovalo, má podle ministra příznivé podmínky, aby prošel. Některá ministerstva a ombudsmanka Anna Šabatová měly k návrhu výhrady. Podle veřejné ochránkyně práv by mělo stačit 100 tisíc podpisů.

Kabinet posuzoval dvě varianty zákona. Ministři podpořili tu, která ve větší míře omezuje témata, jichž se otázka položená v referendu může týkat. „Referendum se může konat o zásadních otázkách vnitřní nebo zahraniční politiky,“ uvedl ministr. „Abych to uvedl srozumitelně, nelze například zasahovat do trestního řízení s konkrétní osobou nebo hlasovat o jmenování nebo odvolání prezidenta republiky nebo členů vlády,“ upřesnil.

Dienstbier dodal, že občané nemohou v referendu rozhodovat o základních právech a svobodách, hlasovat o státním rozpočtu, daních, náležitostech demokratického státu nebo mezinárodních závazcích České republiky. Referendem také nelze schvalovat zákony. Otázka by měla být jednoznačná a musí na ni být možné odpovědět „ano“ či „ne“, dotazů by mohlo být víc. 

Podle Dienstbiera je u této varianty zákona větší šance, že projde Parlamentem. „Více odpovídá jak koaličnímu jednání, tak i průběhu jednání na půdě Poslanecké sněmovny, kde proběhlo jednání mezi zástupci všech poslaneckých klubů,“ řekl. 

Návrh na konání referenda by mohli podat občané ČR nad 18 let. Podpořit svým podpisem pod petici je pak do šesti měsíců musí aspoň 250 tisíc českých občanů nad 18 let. Referendum by měl vyhlašovat prezident. Rozhodnutí by se přijalo, pokud by na otázku kladně či záporně odpověděla nadpoloviční většina hlasujících a zároveň aspoň čtvrtina těch, kteří mohou hlas odevzdat. „Takový výsledek by byl závazný pro vládu,“ uvedl Dienstbier. Kabinet by buď musel přijmout usnesení, nebo předložit návrh zákona. 

Vůle občanů vyjádřená v referendu je do jisté míry závazná i pro Parlament. „Nelze donutit Parlament, aby nějaký zákon schválil, ale výsledek referenda mu brání, aby přijal zákon, který by byl v rozporu s výsledky referenda,“ přiblížil pozici zákonodárců ministr. 

Vládní předlohu nyní bude schvalovat Parlament. Dienstbier věří, že ji podpoří dostatečný počet poslanců i senátorů. „Nikdy nebyly příznivější podmínky pro přijetí ústavního zákona než pří současném složení Poslanecké sněmovny i Senátu,“ míní ministr. Protože jde o ústavní zákon, nebude k jeho schválení stačit prostá většina hlasů. Koalice proto bude muset hledat spojence i u opozice. 

Zavedení referenda podporují komunisté i současní či bývalí zástupci hnutí Úsvit. Proti je dlouhodobě ODS. S vládním návrhem nesouhlasí ani člen sněmovního ústavně-právního výboru za TOP 09 a Starosty Martin Plíšek. „Podle něj se může konat referendum například o maximální rychlosti 200 kilometrů za hodinu na dálnici, což považuji za nepřijatelné,“ napsal. Dobré podle něho nejsou zkušenosti jiných států, například na Slovensku jsou všelidová hlasování pro nezájem hlasujících často neplatná, přičemž stojí peníze.

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články