Seznam.cz předběhl Facebook: Ten také vyzkouší osobní živé asistenty

Fanoušci Jamese Bonda se zaradují. Po Google Now, Siri a Cortaně přijde Moneypenny. Facebook plánuje integrovat do svého Messengeru virtuální verzi legendární asistentky. Měla by poradit s nakupováním a dohledáváním informací. Podobně jako u Seznam.cz ale budou za službou reální lidé, kteří budou osobně reagovat na dotazy.

864819765

Proč ten náhlý příklon k osobním asistentům? V případě Facebooku se navíc toto zákaznické centrum bude muset nafouknout do obřích rozměrů. Lidé jsou dražší a zabírají více místa než nějaká datacentra.

Důvod můžeme hledat i v budování velkého objemu dotazů v přirozeném jazyce. Google se nás snaží přesvědčit, abychom hledali přirozeným jazykem, stále ale plníme jeho korpus dotazů spíše strojovými texty "Nvidia ovladače" než "Kde můžu najít ovladače pro svou kartu od Nvidie?". Pro korektní analýzu přitom potřebujete co nejvíc přirozených dotazů.

Moneypenny od Facebooku poběží v textovém režimu chatu, a bude tedy na tento způsob vysávání dotazů a budování velkého datového korpusu ideální. Zdroj pro The Information přípravu takového asistenta potvrdil, nic ale nehovoří o nějakém termínu uvedení. Netřeba asi připomínat, že služba poběží ze začátku jen pro anglicky hovořící uživatele.

Diskuze (11) Další článek: Letní investiční soutěž o opravdu pořádný telefon je tu!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,