Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Polestar bude patřit Volvu

Tomáš Dusil
Diskuze (0)
Společnost Volvo Cars se stala stoprocentním vlastníkem firmy Polestar. Ta se v minulosti zaměřovala na sportovní úpravy automobilů, mimo jiné také značky Volvo.

Cesty Volva a Polestaru se poprvé zkřížily v roce 1996, tehdy Polestar pomáhal Volvu s vývojem závodních automobilů. Získané zkušenosti byly následně využity i v komerční oblasti při konstruování a výrobě produkčních automobilů, které si zachovaly charakteristické prvky vozů Volvo, ale navíc získaly lepší jízdní vlastnosti a vyšší výkony motorů.

„Řídit Volvo Polestar je opravdovým zážitkem,“ říká ke spojení obou značek Hakan Samuelsson, šéf společnosti Volvo Cars. A dodává: „Rozhodli jsme se to umožnit většímu spektru řidičů, neboť Polestar bude odteď plně odpovědný za vývoj vysokovýkonných verzí našich automobilů.“

Zatím se šestiválcem

Volvo v letošním roce očekává prodej 750 vozů s přídomkem Polestar na základě střední řady S60 a V60. Později je v plánu zvýšit odbyt automobilů od Polestaru na 1000 až 1500 ročně. Už nyní je Polestar zastoupen ve světě. V blízké budoucnosti by se měl Polestar podílet také na vývoji hybridních vozidel, na něž Volvo hodně spoléhá. A samozřejmě se i nadále uplatní při vývoji nové generace výkonných modelů značky.

Zmíněné modely S60 a V60 Polestar jsou poháněny turbomotorem T6, tedy řadovým šestiválcem o objemu tři litry o výkonu 258 kW. Agregát umožňuje zrychlit z 0 na 100 km/h za skvělých 4,9 sekundy. V budoucnu bude motor jistě nahrazen novou generací čtyřválcových agregátů DriveE využívající v nejvyšší verzi kombinované přeplňovaní turbodmychadlem a mechanicky poháněným kompresorem.

Tomáš Dusil
Diskuze (0)