Hlavní obsah

Ve věku 87 let zemřel uznávaný houslista Václav Snítil

Ve věku 87 let zemřel po krátké nemoci v neděli 19. července v Praze přední český houslista a vysokoškolský pedagog Václav Snítil, řekl jeho syn Jan. Václav Snítil patřil k nejužší špičce českých houslistů 20. století a byl přímým pokračovatelem proslulých učitelů houslové hry – Otakara Ševčíka a Jaroslava Kociana.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Václav Snítil

Článek

Pohřeb se bude konat v úterý 28. července od 11:00 hodin v Husově sboru Církve československé husitské v Praze 4, uvedl Jan Snítil.

Jako uznávaný vysokoškolský pedagog vychoval profesor Snítil řadu uznávaných virtuosů – mezi nimi i Václava Hudečka, Bohuslava Matouška, Jaroslava Svěceného a Pavla Šporcla. Mnoho let byl předsedou poroty Kocianovy houslové soutěže v Ústí nad Orlicí.

Na klasické hudební scéně působil více než 55 let. Byl členem světoznámých komorních souborů – Vlachova kvarteta, Smetanova tria či Českého noneta – a také jako sólista hrál s předními českými a zahraničními orchestry.

Se jménem Václava Snítila byla spjata vynikající interpretace houslových koncertů soudobých autorů a některá díla byla napsána přímo pro něj a byla mu i věnována. Šíře jeho repertoáru sahala od barokních mistrů Bacha, Händela, Telemanna či Vivaldiho přes mladší hudební slohy až do dnešní doby.

Reklama

Výběr článků

Načítám