České turisty na Slovensku zasáhl blesk, žena nepřežila

Neštěstí na horách

České turisty na Slovensku zasáhl blesk, žena nepřežilaNOVÉ 1
Svět
Echo24
Sdílet:

Dvojici českých turistů zasáhl dnes během túry v Malé Fatře blesk. Třiačtyřicetiletá žena podlehla vážným zraněním na místě, jejímu manželovi se nic vážnějšího nestalo. Informovala o tom slovenská média.

Kvůli nepříznivým podmínkám nemohl k místu neštěstí vzlétnout vrtulník. Zásah horské služby v terénu byl velmi náročný i kvůli tomu, že v oblasti hrozila další bouřka. Jozef Šupica z horské služby uvedl, že se záchranáři o neštěstí dozvěděli krátce po jedné hodině odpoledne, kdy vše na nouzovou linku nahlásil manžel oběti.

Jde již o čtvrtou podobnou tragédii v oblasti Velkého Rozsutce od roku 2002, po zásahu blesku tady zemřelo již pět lidí. Ke všem neštěstím došlo v červenci.

Horská služba v této souvislosti doporučuje vydat se na túru již ráno a skončit kolem oběda, protože nebezpečné bouřky přicházejí nejčastěji po obědě. „I když bouřka přijde, tak nepřijde z minuty na minutu, vždycky to trvá, je vidět z kopců, že se blíží. Takže vždycky je šance minimálně z toho vrcholu odejít,“ uvedl Šupica.

Důležité je také sledovat předpověď počasí, slovenští meteorologové vydali na dnešek a pátek výstrahu před vysokými teplotami a bouřkami. 

Čtěte také: Brit držel v bouřce selfie tyč. Zabil ho blesk

 

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články