Hlavní obsah

Karta, či hotovost? Čím platit na dovolené

Právo, Jakub Svoboda

Letní dovolené jsou v plném proudu. Ti, kteří se rozhodli ji strávit v zahraničí, zpravidla přemítají, zda mají nakoupit valuty, nebo si v cizině vystačí jen s platební kartou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Ve většině zemí jsou bezhotovostní platby standardem. Například v severských státech je tímto způsobem běžné platit i za zmrzlinu. Naopak ve většině středomořských destinací kebab ve stánku kartou zaplatíte jen těžko.

Stále obecně platí, že do ciziny se z bezpečnostních i praktických důvodů vyplatí předem nakoupit jen přiměřenou část valut. Podle průzkumu, který pro banku Cetelem provedla agentura Stem/Mark na konci letošního června, mění hotovost 97 procent Čechů, kteří cestují za hranice. Téměř dvě třetiny lidí, kteří míří do ciziny a mění si hotovost, přitom porovnávají kurz u několika směnáren či bank.

Vzít si s sebou na dovolenou pouze naditou peněženku však není příliš rozumné. Už jen proto, že hotovost si na rozdíl od karty pro případ krádeže či ztráty nepojistíte. Pokud máte platební karty od více bank, do zahraničí se většinou vyplatí vzít je s sebou všechny. A to nejen pro případ odcizení jedné z nich, ale také kvůli širším možnostem placení.

Někteří obchodníci totiž akceptují karty jen od určitých karetních asociací. Nejrozšířenější jsou Visa a MasterCard, a pokud vlastníte karty obou společností, neměli byste mít v cizině při placení většinou problém. Během loňského léta provedli Češi v zahraničí přes sedm miliónů plateb kartou v celkovém objemu 11 miliard korun. Výše jedné platby činila podle bankovních statistik v průměru 1500 korun.

K platbám v zahraničí můžete používat jak debetní, tak kreditní kartu. Bezúročné období kreditní karty, které může být až 55 dní, vám navíc umožňuje půjčit si v případě potřeby peníze zadarmo. Pokud je včas vrátíte, neplatíte žádný úrok. Kreditka je také mnohdy žádaná při rezervacích hotelů nebo pronájmech automobilů, zpravidla jako jistina pro případné dodatečné náklady.

Zároveň je však nutné mít na paměti, že poplatky za výběry kartou z bankomatu v cizině se mohou pohybovat i kolem 100 korun za každý výběr, plus vaše banka vám zpravidla strhne 0,5 až 1 procento z vybírané částky.

Každá země má však svá specifika. Experti ČSOB a Ery proto připravili několik užitečných tipů pro každou z oblíbených dovolenkových destinací.

Na dálnicích v Itálii a Chorvatsku s kartou ušetříte čas

Pokud cestujete do Itálie nebo Chorvatska autem, mýtnému se nejspíš nevyhnete. Platbu můžete provést hotově i kartou. Pozorně přitom sledujte piktogramy. Symbol mince značí platební automat, natažená ruka okénko s obsluhou, modrý obrázek platební karty signalizuje, že u dané brány můžete platit kartou.

„Mýtné brány, kde lze platit kartou, jsou obvykle méně vytížené. Můžete tak ušetřit čas strávený v koloně při čekání na platbu v hotovosti,“ radí Patrik Šálek, výkonný manažer útvaru Řízení produktů – karty ČSOB a Ery.

Do Řecka raději s eury v kapse

„Krize v Řecku může mít na vaši dovolenou dva dopady. Do budoucna by tam mohlo být levněji. To je však spíš dlouhodobý efekt tamních problémů. Okamžitý efekt může mít fakt, že řecké banky teď zápasí s nedostatkem hotovosti. Může se tak stát, že si během dovolené z bankomatu zkrátka nevyberete. Proto kromě karty nezapomeňte přibalit i dostatek hotovosti, ideálně v eurech,“ říká Jan Bureš, hlavní ekonom Ery.

Počítejte také s tím, že rostoucí část řeckých obchodníků navíc nechce platby kartou přijímat, protože se následně nemůže ke svým penězům dostat. Přes všechny potíže související s krizí do Řecka míří stále hodně českých turistů.

„Poptávka po dovolené v Řecku je na srovnatelné úrovni s loňským rokem. Mění se mírně jen preference mezi jednotlivými ostrovy, ale to je každoroční záležitost,“ potvrzuje Tomáš Brejcha, ředitel marketingu cestovní kanceláře Čedok.

V Německu můžete s kartou narazit

V mnoha německých obchodech, ale třeba i v Itálii, akceptují jen platební karty německé asociace Central Credit Committee. A ty české banky běžně nevydávají. Před nákupem se proto raději zeptejte přímo u pokladny. Řešením je mít s sebou vždy nějakou hotovost v eurech.

V Turecku velká hotovost není třeba

Do Turecka si velkou hotovost vozit nemusíte. Bude vám stačit pár drobných na zmrzlinu nebo na pronájem lehátka na pláži. „Řada obchodníků akceptuje platební karty a bankomaty jsou dostupné téměř všude.

Nejen v Turecku, ale i jinde vám obchodník při platbě kartou může nabídnout zúčtování v jiné než domácí měně, obvykle v ‚měně karty‘, eurech či dolarech. V samotném zúčtování to pak znamená, že při přepočtu se nepoužije kurz banky, ale transakci přepočte banka obchodníka svým kurzem, což nemusí být pro klienta výhodné,“ varuje Patrik Šálek.

To samé platí pro výběr z bankomatu, který může nabídnout možnost „ukázat v měně účtu“. „Když klient zvolí možnost v měně účtu (kurz stanovuje banka vlastnící bankomat), většinou je to kurz CZK vs. lokální měna,“ vysvětluje Šálek.

V Egyptě je bakšiš samozřejmostí

O afrických zemích je známo, že místní pohostinnost něco stojí a spropitné je téměř slušnost. Chcete lepší pokoj, foto s velbloudem nebo labuť z ručníku vyskládanou na posteli? Stačí mít vždy po ruce nějaké drobné a místní budou vaše přání plnit mnohem raději. Měna přitom nerozhoduje.

„Řada klientů dnes volí zájezdy s all inclusive či polopenzí a platit na místě musí jen minimum položek, ale mít dostatek drobných v hotovosti je v Egyptě vhodné,“ říká Tomáš Brejcha z Čedoku.

V Tunisku směňujte po menších částkách

V souvislosti s nedávným útokem teroristů v letovisku Sousse doporučuje ministerstvo zahraničních věcí všem českým turistům, kteří v nejbližší době hodlají do Tuniska odcestovat, maximální obezřetnost. K doporučení patří vyhýbat se místům s velkou koncentrací osob včetně tržišť, barů a restaurací vně hotelu a individuálnímu cestování po zemi. „V případě Tuniska došlo k výraznému poklesu poptávky,“ potvrzuje Brejcha.

Pokud se přesto rozhodnete do Tuniska na dovolenou odletět, bude se vám hodit karta i hotovost v místní měně. „Vyvážet tuniskou měnu je ale zakázáno, proto si vyměňujte postupně menší částky a kde to jde, se snažte platit kartou,“ upozorňuje Šálek. Pozor také na otevírací dobu místních bank. V létě má řada z nich otevřeno jen od 8 do 11 hodin.

Do Latinské Ameriky si vezměte dolary

Zatímco při cestách po USA či Kanadě není zapotřebí mít s sebou velkou hotovost a s placením kartou tam nebývá problém, jinak tomu je v řadě zemí Střední a Jižní Ameriky.

Odborníci proto doporučují si tam brát hotovost v amerických dolarech v drobných bankovkách, které lze běžně vyměnit například i na recepci v hotelu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám