Hlavní obsah

Turecko blokuje internetové stránky Kurdů

– Ankara

Turecké úřady začaly blokovat kurdské internetové stránky, uvedl v sobotu turecký list Hürriyet. Uživatelé mají potíže dostat se i na kurdské stránky na Twitteru a Facebooku.

Článek

Podle listu stojí za opatřením turecký telekomunikační úřad. Vybrané stránky jsou obtížně dostupné nejen v Turecku, ale také v severním Iráku, kde působí zakázaná turecká Strana kurdských pracujících (PKK).

Deník hovořil s právníkem specializovaným na počítačovou technologii Mehmetem Alim Köksalem, který se domnívá, že se turecké úřady snaží kontrolovat provoz na sociálních sítích, aby zachytily komunikaci členů a příznivců PKK. Kvůli tomu se prý může přístupnost serverů zpomalovat.

Parlament v březnu schválil bezpečnostní zákon, který vládě umožňuje zablokovat internetovou stránku z důvodu „ochrany života, majetku, národní bezpečnosti nebo veřejného pořádku”.

Telekomunikační úřad může tento zákon uplatnit do čtyř hodin a až dodatečně si vyžádat náležité povolení.

Zablokování stránek může souviset s tím, že turecká armáda se v pátek nejen zaútočila na Islámský stát, ale také na pozice tureckých Kurdů, kteří se uchýlili v minulých letech na sever Iráku. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám