Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Galerie: Toyota slaví 50 let v Británii, ukázala sbírku zásadních modelů

Ondřej Chamilla
Diskuze (3)
Největší výrobce automobilů na světě, japonská Toyota, je dnes všudypřítomná, ale nebylo tomu tak vždy. Do Velké Británie značka přišla teprve před padesáti lety, což se nyní rozhodla oslavit.

Víte, jaká byla vůbec první Toyota oficiálně prodávaná ve Velké Británii? Jednalo se o sedan Corona z roku 1965, který se na ostrově objevil díky malému importérovi Pride and Clark. Vůz nebyl přijat špatně, v roce 1966 se tedy začala prodávat i Corolla a do roku 1980 automobilka v britském království prodala 200.000 vozidel.

Onu premiérovou Toyotu Corona si stejně jako další modely značky můžete prohlédnout v galerii, britské zastoupení Toyoty totiž v rámci padesátých oslav přivezlo některé nejvýznamnější modely na jedno místo. Za pozornost stojí zejména fantastické kupé Toyota Crown čtvrté generace z první poloviny sedmdesátých let. Tomuto vozu dělal společnost mladší sourozenec, sedan Crown šesté generace z počátku let osmdesátých.

Dále nechyběla ani legenda mezi driftery a milovníky lehkých obratných strojů, Corolla AE86 alias hachi roku. Pro Brity je ale velmi důležitý i model Carina-E z roku 1992, který se stal první v Británii vyráběnou Toyotou. Mezi další vozy se řadí první generace dnes již legendárního hybridu Prius, stejně jako jeden ze zakladatelů kategorie kompaktních SUV, Toyota RAV4 z roku 1994 nebo poslední generace malého sporťáku MR2.

Toyota se navíc rozhodla najít nejstarší registrovaný vůz této značky v Británii a zjistila, že rovnou dvě originální Corony lze na tamních silnicích stále potkat.

Ondřej Chamilla
Diskuze (3)
Avatar - praděda7
25. 7. 2015 23:13
Toyota
S Coronou 1600 jsem nějakou dobu v roce 1978 jezdil. Šikovné, solidní auto... :yes:
Doba se mění
Zajímavá připomínka z doby kdy japonské automobilky v Evropě platily za exoty. Dnes je Velká Británie díky firmám Nissan, Toyota a Honda hlavní evropská výrobní základna japonských automobilek.
Avatar - euro89
25. 7. 2015 22:01
Krása!
Pohled na staré Toyoty, zejména na Crown, dokáže zahřát u srdce. :yes: :-) Jo, Toyota dřív auta opravdu uměla!