Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Glen Hansard se představí na dvou koncertech v České republice

Kultura

  16:00
Irský zpěvák, kytarista a skladatel Glen Hansard vystoupí 31. července v Náměšti nad Oslavou na festivalu Folkové prázdniny a o den později na nádvoří kláštera v Milevsku. Obě místa patří k tradičním zastávkám tohoto populárního písničkáře. Prahu a další velká města držitel Oscara za píseň k filmu Once vynechává.

Glen Hansard na koncertě v pražské Lucerně v roce 2010 foto:  František Vlček, Lidové noviny

„Počátkem prázdnin Glen Hansard oslavil se svou kapelou The Frames 25. výročí třemi beznadějně vyprodanými koncerty v Dublinu a Corku, zároveň s tím vyšlo k výročí i retrospektivní a raritní album Longitude. V září pak vychází Hansardova druhá sólová deska Didn´t He Ramble, se kterou vyrazí na podzimní evropské turné,“ uvedl  za pořadatele informoval Marek Irgl. Dodal, že na seznam dvou desítek evropských měst se tentokrát Praha nedostala, takže letní sólové koncerty budou pro fanoušky jedinou možností, jak se s Hansardem letos v tuzemsku potkat.

Kromě řady Hansardových starších písních z předchozích dvou dekád představí na českých koncertech podstatnou část písní z nového alba. „Jsou to písně o tom, že je třeba vidět to dobré v každém dni, co jsme od života dostali. Každý den našeho života je příležitost podívat se na věci z jiné perspektivy. Každý den je o naději,“ podotkl Hansard.

Některé jeho písně na koncertě doprovodí kontrabasista Lorcan O’Dwyer, kterého si přiveze sebou, u dalších se postará o klavírní doprovod Hansard sám.

Oblíbený písničkář se do Česka vrátí už poněkolikáté. Například před dvěma lety před zcela vyprodaným hledištěm na Terase Jízdárny Pražského hradu představil kapelu složenou ze členů domovské formace The Frames posílenou o smyčcovou a dechovou sekci.

Tuzemské publikum jej velice dobře zná díky koncertům s domovskou formací The Frames i díky jeho spolupráci se zpěvačkou, klavíristkou a bývalou profesní i životní partnerkou Markétou Irglovou. Právě s ní získal v roce 2008 Oscara za nejlepší filmovou píseň - baladu Falling Slowly z nízkorozpočtového irského snímku Once režiséra Johna Carneyho.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!