Hlavní obsah

Joe Biden zvažuje kandidaturu na amerického prezidenta

Americký viceprezident Joe Biden údajně zvažuje kandidaturu v demokratických primárkách před prezidentskými volbami v roce 2016. Napsal to v sobotu list The New York Times.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký viceprezident Joe Biden

Článek

Biden veřejně prohlásil, že se ohledně své kandidatury rozhodne do konce léta. Deník The New York Times nicméně uvedl, že Biden a jeho poradci se začali v jeho domově scházet se sponzory a vlivnými demokratickými vůdci s vidinou jeho kandidatury.

Podle deníku mohlo Bidenovy plány ovlivnit i úmrtí jeho 46letého syna Beaua na rakovinu mozku v květnu letošního roku. Beau Biden totiž svého 72letého otce přesvědčoval, aby do prezidentského klání vstoupil.

Favoritkou mezi demokraty je někdejší první dáma USA a pozdější ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Její pověst před primárkami, které by měly začít v únoru 2016, ale poškodilo několik afér. Především se jedná o skutečnost, že Clintonová v době, kdy stála v čele americké diplomacie (2009-2013), používala pouze soukromý e-mailový účet. Podle kritiků tím mohla ohrozit bezpečnost Spojených států.

Redaktorka The New York Times Maureen Dowdová upozornila, že Bidenova kampaň by mohla být složitá, protože tento politik má dobré vztahy s Clintonovou a respektuje přání Demokratické strany dostat do Bílého domu ženu. Bílý dům Bidenovy plány bezprostředně nekomentoval a Bidenova mluvčí k nim řekla: „Bidenova rodina stále prochází těžkým obdobím a viceprezident se proto soustřeďuje na svou rodinu a práci.”

Joe Biden usiloval o demokratickou nominaci v letech 1998 a 2008, než si ho stávající prezident Barack Obama vybral jako spolukandidáta.

Reklama

Výběr článků

Načítám