Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Paříž otestuje polský Solaris Urbino 12 electric

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Polská společnost Solaris Bus & Coach uzavřela dohodu s francouzským dopravním podnikem RATP ohledně testování elektřinou poháněného autobusu.

Solaris Bus & Coach dodá novou generaci elektřinou poháněného modelu Urbino 12 do Paříže, kde bude toto vozidlo několik měsíců testováno a jeho provoz bude úzce spojen s projektem RATP (Régie autonome des transports Parisiens), jehož výsledkem se má do roku 2025 stát flotila vozidel s nulovými emisemi.

Součástí provozu elektřinou poháněného autobusu Solaris v Paříži bude i jeho představení v rámci konference OSN o změnách klimatu, pořádané ve francouzské metropoli od 30. listopadu do 11. prosince letošního roku. Samotný provoz Urbina 12 electric má probíhat na pařížských linkách 21 a 147.

Solaris Urbino 12 electric pro Paříž vychází z nové generace městských autobusů polské společnosti, jejichž konstrukce má ve srovnání s předchozím provedením vynikat vyšší tuhostí při nižší celkové hmotnosti vozidla.

Potřebnou energii pro provoz tohoto autobusu poskytnou baterie s kapacitou 240 kWh a vozidlo bude vybaveno novou nápravou ZF AVE 130 s dvojicí trakčních motorů, umístěných přímo v nábojích kol. Toto řešení se rovněž podílí na snížení hmotnosti a zároveň přispívá ke zvětšení prostoru pro cestující.

Solaris Urbino 12 electric pro Paříž má disponovat v prostoru pro cestující třiceti místy k sezení a energeticky úsporným LED osvětlením. Vyvýšené místo řidiče má poskytovat velmi dobrý výhled i ergonomii.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
5. 8. 2015 13:43
nafta je out
Podivejme se, elektricke autobusy v rodisti naftovych osobnich vozu. V Brne napriklad jezdi flotila novych busu na CNG s napisem Dychej Brno a to jeste nedavno brnensti poslanci odmitli zakoupeni DPF pro existujici autobusy, ze pri radeji koupi 1-2 nove busy (ale taky bez DPF). Nicmene je to ale malo platne pokud se betresne muze kuchat, zaslepovat a cipovat.