Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia bude mít sporťák za pět let, Hyundai zatím žádný nechystá

Michal Fokt
Diskuze (1)
Korejský automobilový gigant se zatím staví ke kategorii sportovních vozů poměrně rezervovaně, prvního zástupce tohoto segmentu čekejte až v roce 2020.

Zatímco v mainstreamových třídách je automobilka Hyundai i její sestra Kia už velice silným hráčem, obě značky dlouho ignorovaly vše, co byť jen trošku zavánělo emocemi a radostí z jízdy. Jedinou výjimkou byl v letech 1996-1999 roadster Kia Elan, licence původního předokolkového Lotusu Elan z konce osmdesátek, osazeným korejskou osmnáctistovkou.

Posun vpřed nastal až v několika posledních letech, kdy Hyundai nabídl sportovně laděný Hyundai Veloster Turbo a Kia kontrovala modelem Pro_cee´d GT, stále se však bavíme "jen" o třídě hot-hatchů a nikoli čistokrevných sportovních aut. Cenovou válku ovšem hodlají Korejci vyhlásit konkurenci i v této prestižní kategorii. Kia slibuje svůj první sportovní vůz "koncem dekády", není však zatím zřejmé, o jaký model se bude jednat a s jakou koncepcí pohonu.

Šéf britského zastoupení Kie řekl Autocaru, že vůz bude samostatným modelem, nikoli derivátem existujícího modelu a bude "cenově dostupný". Aby se náklady na jeho vývoj vrátily, nabízet se má celosvětově. S ohledem na důležitost amerického trhu lze očekávat snahu přizpůsobit se jeho požadavkům, nepůjde tedy zřejmě o malý sporťák formátu Toyoty GT86, ale o něco trochu většího, patrně o kompakt. Design by mohl být inspirován koncepty Kia GT a GT4 Stinger.

Méně optimistická situace panuje překvapivě u luxusněji orientovaného Hyundaie. Ten vcelku sympaticky "zahrozil" zadokolkovým kupé Genesis, byť se jednalo spíše o gétéčko, ambicí jeho sportovní divize N je však údajně vyvíjet pouze ostřejší verze konvenčních modelů namísto pokusu prorazit se samostatným sportovním modelem. Podle Hyundaie je dnes situace na trhu pro sportovní auta velmi těžká, i kultovní modely zavedených značek zažívají prý špatné časy a udělat úspěšný byznys v této třídě je velmi obtížné. Korejská automobilka nicméně trh pozorně monitoruje.

Také vám přijde tento přístup v rámci jednoho koncernu poměrně překvapivý? V blízké budoucnosti se technika Mazdy MX-5 objeví pod karoserií Fiatu a dost možná dokonce i Toyoty, aby se minimalizovaly náklady na vývoj i výrobu a Korejci že by nevyužili techniku sportovního vozu Kia pro obě značky? Třeba Hyundai jen mlží, nechme se překvapit, jisté ovšem v každém případě je, že se minimálně jeden sporťák z Koreje opravdu připravuje.

Michal Fokt
Diskuze (1)
Avatar - 3_diamanty
6. 8. 2015 14:00
je to tak
ako sa pise v clanku... sportove auta... zazivaju coraz tazsie casy..... a tato kategoria dnes je uz na okraji zaujmu takmer kazdeho vyrobcu ( s vynimkou tych ktori vyrabaju prave len taketo rydzo sportove auta ) .... ved kebyze sportove auta frcali asi by peugeot RCZ neohlasil koniec bez nastupcu... a s2000 od hondy by tu uz iste bola v nejakej novej generacii... taky fiat coupe .... aj ten mi dost chyba... ci honda prelude.. alfa brera alebo mitsu 3000GT... boze to boli vozy.....uprimne.... sportove auta to maju dnes tazke ( su takpovediac vymierajuci druh ) ... ale otazne je preco je tomu tak .... ci to nie je prave aj tym ze uz bezny golf dnes ponukne 300-400 koni a dovody na kupu sportiakov su tym padom stale mensie a mensie a mensie .... podla mna totiz prave tie dnesne vytunene hatchbacky pochovali uz nejeden seriozny sportiacik ... bohuzial... ale asi to vyrobcom nevadi.... je lacnejsie ponuknut 400 koni v hatchi ako spravit cistokrvne sportove auto... chapem .. setrenie hra dnes prve husle ... pricinu konca sportovych aut treba asi hladat tu

ak by aj kia do 5 rokov so ziadnym sportiakom nakoniec neprisla.... ani by to asi nikoho neprekvapilo.... ono je vcelku mozne ze za dalsich 5 rokov tu uz ziadny sportiak neostane... je to hodne dlha doba a veci sa este mozu hodne zmenit .. zvlast teraz ked nastupuju hybridy a elektromobily nam kazdy tlaci ako ideal