Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Plzeň s Libercem letí na Balkán, Spartu čeká Thun, Jablonec těžký Ajax

Sport

  13:07aktualizováno  14:11
NYON - Slavný Ajax Amsterdam, který však nyní prochází slabším obdobím. Dva týmy ze zemí bývalé Jugoslávie a také švýcarský Thun. Los 4. předkola Evropské ligy byl k českým týmům ohleduplný jen co se týče cestování. Nejtěžšího protivníka vyfasoval Jablonec, jako nenasazený si o postup do skupinové fáze zahraje s Ajaxem.

Ján Greguš z Jablonce. foto: ČTK

Ani nasazené týmy nemají zrovna soupeře, o kterých by se dalo říct, že patří k papírově slabším. Úvodní zápasy se hrají ve čtvrtek 20. srpna, odvety o týden později. První duel venku, což je mezi fotbalisty obecně vnímáno jako výhoda, hraje jen Sparta.

Plzeň se o postup do skupinové fáze Evropské ligy utká s Vojvodinou Novi Sad, která vyřadila Sampdorii Janov. Italové úvodní zápas podcenili, nasadili sestavu plnou náhradníků a doma podlehli 0:4. Venku vyhráli 2:0, měli množství šancí, ale obrat nezvládli. Dál tak šel srbský tým.

Vojvodina musela projít už z prvního předkola, v němž přemohla MTK Budapešť (0:0 a 3:1), v další fázi vyřadila lotyšskou Jurmalu po výsledcích 1:1 a 3:0.

Sparta: Vzpomínky na Ligu mistrů

Sparta oživí neblahé vzpomínky na deset let starý souboj s Thunem v Lize mistrů. Na jeho hřišti po jednom z nejostudnějších výkonů v pohárech vůbec podlehla 0:1, doma s ním remizovala 0:0 a skončila poslední. Thun byl přitom jasným outsiderem skupiny. Domácí remíza s Thunem je také posledním zápasem Sparty v Lize mistrů, kam se marně snaží dostat. Šestkrát za sebou se jí to nepovedlo.

Přesto si na los stěžovat nemůže. Hrozila jí cesta do Ázerbájdžánu, soupeři ze Skandinávie, na které neumí, nebo Astra Giurgiu, která loni lehce porazila Liberec.

Thun je čtvrtý tým minulého ročníku švýcarské ligy, po třech kolech toho současného má jen jednu výhru. Ve 3. předkole vyřadil po dvou remízách Vaduz, který hraje také švýcarskou nejvyšší soutěž. Ve 2. předkole si Thun poradil s Hapoelem Beer Sheva.

Jablonec: Strašně se těšíme, říká kouč

Jablonec si o základní část pohárové soutěže číslo dvě zahraje s Ajaxem Amsterdam. Slavným jménem, které však v poslední době nepatří k nejtěžším možným protivníkům. Jeden triumf v Lize mistrů (1995) a tři v tehdejším Poháru mistrů evropských zemí patří do dávné historie. V letošní kvalifikaci nestačil na Rapid Vídeň.

„Tak věhlasný soupeř se v Jablonci už dlouho neukázal. Celá Evropa považovala za překvapení jeho vyřazení v týdnu z předkola Ligy mistrů. Jsme za fanoušky rádi, že k nám přijede takový klub,“ řekl jablonecký trenér Jaroslav Šilhavý pro klubový web.

„Hodně se na to těšíme. Jsme ještě plni dojmu z úspěchu v Kodani. Ale i tam jsme se přesvědčili, že se dá uspět i proti favoritovi. Také v souboji s Ajaxem se necítíme předem poraženi.“

Liberec: Čeká ho klub, který byl založen v Praze

Zajímavého soupeře má Liberec. Hajduk Split je společně s Dinamem Záhřeb největším klubem v Chorvatsku. Pikantní je, že Hajduk byl v roce 1911 založen chorvatskými studenty ve známé pražské pivnici U Fleků. Klub a především jeho fanoušci udržují přátelské vztahy se Slavií.

Hajduk stejně jako Vojvodina si do play-off musel razit cestu přes tři předkola. V tom úvodním hrál s estonským Sillamäe Kalev 1:1 a 6:2. Pak vyřadil slovinský Koper, po porážce venku 2:3 v odvetě vyhrál 4:1. A naposledy dvakrát 2:0 porazil Strömsgodset, norského přemožitele Mladé Boleslavi z 2. předkola.

Los 4. předkola Evropské ligy

Plzeň - Vojvodina Novi Sad, Thun - Sparta, Liberec - Hajduk Split, Jablonec - Ajax Amsterdam, Žilina - Athletic Bilbao, Altach - Belenenses, Milsami - St. Étiene, Steaua Bukurešť - Rosenborg, Young Boys - Karabach, Zorja Luhans - Legia Varšava, Molde - Standard Lutych, Bordeaux - Kairat Almaty, Panathinaikos - Gabala, Lech - Videoton, Southampton - Midtjylland, Astra Giurgiu - Alkmaar, Dinamo Minsk - Salcburk, Odd - Dortmund, Rabotničky - Rubin Kazaň, Krasnodar - HJK Helisnky, Atromitos - Fenerbahce

Los play-off Ligy mistrů:

Mistrovská část

Astana - APOEL Nikósie, Skenderbeu - Dinamo Záhřeb, Celtic - Malmö, Basilej - Maccabi Tel Aviv, BATE Borisov - Partizan Bělehrad

Nemistrovská část

Lazio Řím - Leverkusen, Manchester United - Bruggy, Sporting Lisabon - CSKA Moskva, Rapid Vídeň - Šachtar Doněck, Valencie - Monako

Autoři: ,

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.