Hlavní obsah

První telefon s Windows, který dokáže nahradit i počítač

Novinky, ort

Operační systém Windows 10 má fungovat kromě stolních počítačů také na tabletech a chytrých telefonech. Pro poslední zmiňovanou kategorii mobilních zařízení však začne být bezplatný upgrade distribuován až příští měsíc. Během několika následujících týdnů by se měl zároveň objevit na pultech obchodů první chytrý telefon s Windows, který dokáže fungovat také jako klasický stolní počítač.

Foto: archív tvůrců

Chytré telefony s Windows 10 budou moci fungovat jako klasické počítače.

Článek

Kdy přesně budou k dispozici nové Lumie, které budou zmiňovanou funkci nabízet, zatím zástupci amerického softwarového gigantu neprozradili. Prvním takovým strojem by nicméně měl být podle serveru WM Power User nový top model Microsoftu – Lumia 950.

Lumia 950 by měla nabídnout 5,2palcový displej s rozlišením 2560 x 1440 pixelů, procesor Qualcomm Snapdragon 808, 3 GB operační paměti a 20megapixelový fotoaparát. Přestože výbava ještě nebyla oficiálně potvrzena, už nyní je zřejmé, jak bude všechno díky nové funkci zvané Continuum pracovat.

Ukázka systému Windows 10Video: Microsoft

Jde v podstatě o schopnost desítek přizpůsobit se konkrétnímu zařízení. „Mobil s Windows 10 budete moci používat jako plnohodnotný počítač, stačí k němu připojit klávesnici, myš a monitor,“ prohlásil šéf divize Windows Terry Myerson.

A jak jednoduše to zní, tak jednoduše to funguje. Přestože vše bude pracovat na hardwaru chytrého telefonu, na monitoru se aplikace zobrazí tak, jako byste ji pouštěli na klasickém osobním počítači. To je samozřejmě možné jen u vybraných, tzv. univerzálních aplikací, jako je například kancelářský balík Office 2016.

Nápad z roku 2013

I když se nápad s využitím chytrého telefonu coby plnohodnotného stolního počítače může zdát originální, není to tak úplně pravda. Podobnou funkci slibovala už v roce 2013 společnost Canonical u chystaného smartphonu Ubuntu Edge.

BEZ KOMENTÁŘE: Ubuntu EdgeVideo: Canonical

Chloubou novinky měl být především operační systém. Kromě klasického Androidu totiž měl telefon dokázat pracovat zároveň s linuxovou distribucí Ubuntu. Ta je nejspíše dobře známá zkušeným majitelům notebooků a stolních počítačů – pro ně je totiž k dispozici už několik let. S dokovací stanicí, ke které se připojí klávesnice a myš, pak tento mobil měl nahradit i domácí pracovní stanici.

Protože se ale tvůrcům nepodařilo sehnat dostatek financí na rozjetí masové výroby, chytrý telefon Ubuntu Edge nakonec nikdy vyroben nebyl.

Foto: Canonical

Ubuntu Edge

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám