Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Pomazánka ze Slovenska obsahuje nebezpečný jed, varuje česká inspekce

Slovensko-cest

  13:21
PRAHA - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej cizrnové rostlinné pomazánky značky Lunter ze Slovenska ve stogramovém balení s trvanlivostí do 21. srpna, u níž je podezření, že obsahuje jed botulotoxin. Varovala také před konzumací pomazánky.

Cizrnová pomazánka Lunter obsahovala nebezpečný jed botulotoxin. foto: SZPI

Informaci ve středu potvrdil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Slovenský výrobce pomazánky Alfa Bio tvrdí, že slovenská potravinářská inspekce výskyt bakterie produkující botulotoxin v kontrolní šarži ve výrobě nepotvrdila. Výrobek i tak firma preventivně stahuje z trhu.

Kolonie bílé a zelené plísně. Inspektoři našli v Albertu tři druhy zkažených sýrů

Botulotoxin je podle Kopřivy jedním z nejúčinnějších přírodních jedů. Informaci o podezření na jeho výskyt v pomazánce SZPI získala z evropského systému rychlého varování RASFF od kolegů ze Slovenska. Vzhledem k účinnosti botulotoxinu Kopřiva upozornil, že jde o nebezpečnou potravinu, která může poškodit lidské zdraví. „Varujeme všechny spotřebitele, ať uvedenou šarži pomazánky v žádném případě nejedí,“ zdůraznil Kopřiva.

SZPI ve středu ohledně pomazánky s trvanlivostí do 21. srpna vydala takzvané opatření obecné povahy, kterým pozastavuje uvádění výrobku na trh. Pomazánku by tak neměl nabízet žádný prodejce. Takové opatření využila SZPI vůbec poprvé, do konce loňska bylo možné zakázat prodej výrobku jen v konkrétní prodejní síti.

Příjemcem šarže byla v Česku firma KALMA ze Sviadnova na Frýdecko-Místecku a firma KIVET z Prahy. „Inspektoři nyní ověřují distribuční kanály a přítomnost rizikové potraviny v uvedených firem,“ sdělil Kopřiva. Podle dozorového orgánu na Slovensku má příznaky otravy zatím jeden člověk.

Společnost se brání

Podle společnosti Alfa Bio slovenská veterinární a potravinářská správa nezjistila přítomnost bakterie Clostridium botulinum v produktech firmy. „Přítomnost bakterie nebyla potvrzena jak ve výrobcích odebraných ze Slovenského misijního hnutí, odkud se údajně cizrnová pomazánka dostala k postiženému pacientovi, tak ani z kontrolní šarže ve výrobě Alfa Bio,“ uvedla firma.

Podle výrobce pomazánky bylo podezření na výskyt botulotoxinu zjištěno v použitých obalech odebraných z odpadkového koše v rodině pacienta po více než 24 hodinách od konzumace. „V zájmu bezpečnosti a důvěry zákazníků společnost Alfa Bio s.r.o. stahuje danou šarži s datem spotřeby 21. srpna 2015 z trhu,“ doplnil výrobce.

Autor: