Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce Phantom Nautica: Klasická jachta na kolech

Aleš Dragoun
Diskuze (16)
Rolls-Royce představil další superluxusní Phantom, tentokrát inspirovaný klasickými jachtami. Právě proto nese jméno Nautica.

Moderní Phantom se vyrábí již dlouho, dlouhých dvanáct let. Jedná se o první novodobou generaci, ale model s tímto jménem je už historicky sedmý v pořadí. Druhá série pak vzniká v Goodwoodu od jara 2013, byla představena tentýž rok v Ženevě. Zahrnuje i provedení EWB (Extended Wheelbase) s dlouhým rozvorem, klasické dvoudveřové kupé a také Drophead, tedy kabriolet.

Prestižní britská automobilka v poslední době představuje jeden Phantom za druhým. Vždy se jedná o zakázkovou práci, žádný neexistuje ve více exemplářích. Je to i případ nejnovějšího vozu nazvaného Nautica. Bílomodrá kombinace laku (Orchid White a Arabian Blue) se k zaměření hodí, modré jsou také středy kol.

Tentokrát dvojitá „coachline“, opět ve stejném odstínu, se nanáší ručně a dvě R na ni zaměstnávají experta, který se nevěnuje ničemu jinému. Nechybí jí ani motiv kotvy, který se opakuje uvnitř před spolujezdcem. Luxusní kabině pak vévodí dubová dýha a intarzie. Volant a horní část palubní desky jsou čalouněny modrou kůží. Zásuvka v její centrální části ukrývá asi největší zvláštnost tohoto vozu: kompas, pěkně v retro stylu. Phantom není terénní auto, ale k námořnímu stylu taková věc perfektně sedne.

Světle hnědá kůže v barvě s příznačným názvem Forest Fall (lesní podzimní) nejen pro sedadla s vyraženými logy se u Rolls-Royce zpracovává vždy ručně, stejně jako většina auta. Tentokrát ji doplňuje znovu tmavě modrá. Černé bezpečnostní pásy ostře kontrastují, zejména vzadu vypadají až nepatřičně a neuvěřitelně levně...

Ostrovní aristokrat je i nadále poháněn vidlicovým dvanáctiválcem z vývoje mateřského BMW, ovšem pro značku tradičního objemu 6,75 l s výkonem 338 kW. Točivý moment 720 N.m přenáší dozadu osmistupňový automat. 5,84 m dlouhá a i přes štědré použití hliníku při konstrukci prostorového rámu a karoserie skoro 2,6 tuny těžká důstojná limuzína umí z klidu na stovku vystřelit během 5,9 s a jede až 240 km/h.

Aleš Dragoun
Diskuze (16)
Avatar - dewill
24. 8. 2015 16:17
Re: Nádhera
ne, aby na mne lůza neviděla:)
Avatar - vabis
20. 8. 2015 19:42
Re: Nádhera
Nejen to . Každé auto je v podstatě originál ;-)
20. 8. 2015 15:25
ak by
no ja som zas vyznavac tabletov na pol palubky a lacnych plastov takze toto nie je pre mna.. >:D to bude asi tym ze ja nie som cielova skupina pre toto auto.... ale co sa mi paci su zadne sedadla.. krasne >:D
20. 8. 2015 15:11
Re: Krasa, az na...
To tlačítko červené být musí, ale pouzdro černé být nemusí. Stejně tak popruh samotný nemusí být černý. Je však možná nějaký požadavek na kontrast, aby se zámek neztratil (Porsche myslím nenabízí červené pouzdro k červenému interiéru).
Avatar - Emel
20. 8. 2015 14:37
Re: Nádhera
Mně se zas nelíbí ten zlatej popelníček, takže taky nekupuju ;-)

Jo, je to paráda....