Znovu se nedočkal. Novak Djokovič se po turnaji v Cincinnati do historie nezapíše. Už popáté se sice na prestižním podniku utkal o titul, ale ani jednou trofej pro vítěze nad hlavu nezdvihl.

A teď vysvětlení. Podnik v Ohiu je jediným turnajem série Masters, na kterém současná světová jednička ještě netriumfovala. Pokud by osmadvacetiletý Srb uspěl, stal by se prvním tenistou, který by vyhrál všech devět podniků prestižní kategorie.

To by se mu ovšem nesměl do cesty postavit Roger Federer. "Vracím se sem každý rok a po tom titulu čím dál tím víc toužím. Asi budu muset počkat, až Roger ukončí kariéru," komentoval svou porážku s úsměvem Djokovič.

Švýcarský rychlík se střel s Djokovičem ve finále v Cincinnati už potřetí a opět nezaváhal. Letos navíc ovládl svůj oblíbený turnaj bez ztráty setu, ale i podání. "Nevím, jak dlouho sem budu jezdit, ale budu se snažit, abych tu byl ještě mnohokrát," řekl Federer.

V generálce na US Open tak získal pátý titul v sezoně a 87. v kariéře. Navíc se od pondělí vrátí ve světovém žebříčku na druhé místo, odkud ho sesadil před týdnem po triumfu v Montrealu Andy Murray. Bude tak i nasazenou dvojkou na newyorském grandslamu.

Federer se v Cincinnati představil po měsíční pauze, kterou si dopřál po prohraném finále Wimbledonu právě s Djokovičem. Přechod z trávy na beton ale zvládl excelentně, když se prezentoval útočným tenisem, na který Srb nenašel zbraň.

Djokovič si připsal pátou porážku v sezoně, navíc druhou finálovou v řadě. Před týdnem na Masters padl s Murraym.

I mezi ženami obhájila titul Serena Williamsová, která ve finále porazila Simonu Halepovou 6:3, 7:6. Třiatřicetiletá tenisová legenda se radovala z pátého triumfu v sezoně.

Zároveň potvrdila roli největší favoritky pro US Open, na kterém se pokusí zkompletovat kalendářní Grand Slam.

CINCINNATI (USA)

Muži, dvouhra - finále: Federer (2-Švýc.) - Djokovič (1-Srb.) 7:6 (7:1), 6:3.
Muži, čtyřhra - finále: Nestor, Roger-Vasselin (Kan./Fr.) - Matkowski, Zimonjič (6-Pol./Srb.) 6:2, 6:2.

Ženy, dvouhra - finále: S. Williamsová (1-USA) - Halepová (3-Rum.) 6:3, 7:6 (7:5).
Ženy, čtyřhra - finále: Chan Hao-Ching, Chan Yung-Jan (Tchaj-wan) - Dellacquaová, Švedovová (4-Austr./Kaz.) 7:5, 6:4.