Hlavní obsah

Manželé se po letech mohou vrátit k zálibě z mládí. Mají na to nový dům

Novinky, nes

Manželé z Nového Skotska se dostali do životní fáze, kdy se jejich děti osamostatnily a v bytě náhle zavládla prázdnota. Oba byli původně výtvarníky, ovšem aby zajistili rodinu, své profese se vzdali a věnovali se jinému zaměstnání. Změnu života proto pojednali důkladně - nechali si postavit dům, v němž hodlají strávit podzim života a zároveň se budou moci navrátit ke své původní práci a zálibě.

Foto: Greg Richardson

Dům má na první pohled běžný tvar. Teprve ze strany překvapí způsobem, jakým kopíruje nerovný terén.

Článek

Lesnatý pozemek, který si pro stavbu domu vyhlédli, je necelou hodinu jízdy na jih od Halifaxu. Architekt Omar Gandhi jim na něm navrhl stavbu kopírující terénní nerovnost a umožňující ji obývat i využívat jako ateliér.

Foto: Greg Richardson

Fasáda domu je obložena přírodním dřevem, které vlivem povětří bude ještě měnit svůj vzhled.

To, co leckterého českého diváka zaskočí jako velká míra hrubosti a jakési „nahozenosti“, je ve skutečnosti záměr. Klienti si od architekta vyžádali co nejvíce hrubě vyhlížející dům, kde nebude člověka z vlastního tvůrčího soustředění vyrušovat žádný nadbytečný detail.

Foto: Greg Richardson

Vstup do domu je zatlačen hlouběji do fasády, díky čemuž vzniklo praktické závětří, které v zimě zaručuje pohodlný vstup do domu i odchod z něj.

Jak popisuje architekt, dům měl na počátku svého vývoje tradiční podobu se šikmými střechami, ničím se nelišící od běžné venkovské zástavby v Novém Skotsku. Pak ale přicházely změny, které zohledňovaly nejprve charakter pozemku a poté samozřejmě i požadavky klientů.

Foto: Greg Richardson

Dům je do okolní krajiny začleněn s přirozenou lehkostí.

Foto: Greg Richardson

Dostatek světla v domě zajišťuje pás oken a také řada okének v místě výškového rozdílu střechy.

Dům je rozdělen do dvou pater, přičemž v přízemí je umístěna kuchyně s jídelnou, jež mají dvojitou výšku stropu, a na ně organicky navazuje obývací pokoj. Nechybí ložnice majitelů a hostinský pokoj, šatna, koupelna a toaleta.

Horní patro domu je rozděleno na dvě samostatné pracovny, lišící se podle toho, s jakými materiály a jakými technikami se v nich tvoří.

Foto: Greg Richardson

V horní patře je dvojice pracoven. V jedné se zpracovávají hrubé materiály, ve druhé, tzv. čisté, se už pracuje na detailech.

Stěny domu v interiéru, včetně podlah a stropů, jsou obloženy překližkou a OSB deskami, jimž dal architekt společně s klienty přednost před sádrokartonem. Toho použil jen nezbytné minimum.

Dřevěné desky podle Gandhiho názoru podtrhují jistou syrovost vzhledu domu. Na fasádách pak architekt ponechal latě z měkkého dřeva, jejichž vzhled ještě upraví povětrnostní podmínky. Střecha domu je pokryta falcovaným hliníkovým plechem.

Foto: Omar Gandhi

Dolní úroveň domu: 1 - vstup do domu, 2 - předsíň, 3 - jídelna, 4 - kuchyň, 5 - obývací pokoj, 6 - schodiště, 7 - spíž, 8 - pokoj pro hosty, 9 - ložnice majitelů, 10 - šatna, 11 - koupelna, 12 - technické zázemí domu, 13 - toaleta.

Foto: Omar Gandhi

Horní úroveň domu: 1 - čistá pracovna, 2 - hrubá pracovna, 3 stíněná veranda

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám