Hlavní obsah

Úprk ruských hokejistů po finále pražského MS nezůstal bez povšimnutí. Sborná dostala trest

Aktualizováno

Za své jednání se omluvili a slíbili, že se v budoucnu už nikdy nebude opakovat, přesto Ruský hokejový svaz za úprk hráčů sborné do kabiny během medailového ceremoniálu po prohraném finále letošního MS s Kanadou beztrestně nevyšel. Disciplinární komise Mezinárodní hokejové federace (IIHF) mu po třech měsících od události udělila pokutu ve výši 80 tisíc švýcarských franků (přes dva milióny korun).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zdrcení hokejisté Ruska po porážce od Kanady ve finále mistrovství světa v Praze

Článek

Poblahopřáli Kanaďanům k jednoznačné výhře 6:1 a zisku titulu pro světové šampióny, převzali stříbrné medaile, na hymnu vítězů už ale nečekali. Kapitán sborné Ilja Kovalčuk zavelel, a přestože některé další hvězdy v čele s Ovečkinem či Malkinem s jeho plánem nesouhlasili, odebrali se nakonec Rusové otevřenými vrátky do kabiny ještě předtím, než slavnostní ceremoniál na ledě pražské O2 areny skončil.

Věc nevídaná, taky že i šéf IIHF René Fasel akt sborné odsoudil. „Když jsem to viděl, bylo to pro mě obrovské zklamání. Za 29 šampionátů, na kterých jsem byl osobně přítomen, se nic takového nikdy nestalo. To, co udělal ruský tým, je absolutně nepřijatelné. Na ledě se při hře může stát cokoliv, ale nedostatek respektu k soupeři po jeho skončení nebudeme akceptovat," nechal se slyšet Fasel.

Rusové se po dvou týdnech omluvili a jako viníky našli hlavního kouče sborné Olega Znaroka a generálního manažera národního týmu Andreje Safronova. Celý incident prý nebyl dopředu naplánovaný a rozhodně neměl za cíl urazit vítěznou Kanadu.

Disciplinárka: Nešlo o nešťastné nedorozumění

Disciplinární komise IIHF po zhlédnutí záběrů však došla k závěru, že nešlo o nešťastné nedorozumění, neboť hráči i členové realizačního týmu zamířili do kabiny po krátké diskuzi s kapitánem Kovalčukem, který je k odchodu vybízel i gestem hlavy směrem k otevřeným vratům vedoucím do útrob stadiónu.

Kovalčuk ale už dříve svou vinu odmítl a shodil ji na pořadatele, kteří otevřeli dvířka v mantinelu pražské O2 areny. „Otevřela se vrátka vedoucí do prostoru, kde se dávají rozhovory novinářům. Pochopili jsme to jako signál, že naše účast na ledě je u konce a zbytek ceremoniálu patří mistrům. Proto jsme se vydali za zástupci tisku," hájil se útočník Petrohradu.

Podle disciplinární komise IIHF byl však tento argument zcela irelevantní. Na druhé straně bylo při vynášení peněžitého trestu, který je podle regulí IIHF při takovémto provinění nevyhnutelný, vzat v potaz fakt, že Rusové si s Kanaďany na ledě podali ruce a později se pak za předčasný odchod do šatny omluvili IIHF i výběru javorového listu.

Rusové měli možnost se proti rozhodnutí do sedmi dnů odvolat, ale její představitelé oznámili, že tak neučiní. "Ruská hokejová federace trest přijímá a odvolávat se nebude. Znovu však chce zdůraznit, že rozhodnutí odejít z ledu nebylo motivováno zlým úmyslem ani snahou urazit soupeřící tým," uvedli představitelé svazu na oficiálním webu.

Reklama

Související témata: