Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Německé automobilky se potýkají s poklesem prodeje v Číně

redakce AUTO.CZ
Diskuze (15)
Zpomalování hospodářské expanze v Číně a dalších rozvíjejících se zemích podkopává růst německých automobilek. Jejich prodej na tamním trhu ve druhém čtvrtletí klesl o šest procent.

"Silná závislost německých automobilek na čínském trhu by se nyní mohla stát Achillovou patou," uvedl analytik poradenské společnosti EY Peter Fuss. Například na celkovém prodeji koncernu Volkswagen, jehož součástí je rovněž Škoda Auto, se Čína ve druhém čtvrtletí podílela 36 procenty.

Němečtí výrobci se navíc již delší dobu potýkají s propadem poptávky po automobilech na trzích v Rusku a Brazílii, napsala agentura DPA. Odborník na automobilový průmysl Ferdinand Dudenhöffer podle DPA předpokládá, že prodej automobilů v Číně v příštím roce klesne kvůli slabému růstu tamní ekonomiky a výkyvům na finančních trzích.

"Všichni, kdo mají v Číně zvlášť silnou pozici, se budou muset v příštím roce smířit s poklesem zisků," uvedl Dudenhöffer. Upozornil, že vzhledem k nepříznivému vývoji čínské ekonomiky není vyloučeno, že tamní automobilový trh klesne již v letošním roce.

Čína v roce 2009 díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. Loni však růst prodeje automobilů v Číně prudce zpomalil na necelých sedm z téměř 14 % v roce 2013. Čínské sdružení výrobců automobilů (CAAM) v červenci předpovědělo, že letošní růst dosáhne pouze tří procent.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (15)
Avatar - Barrichello
28. 8. 2015 13:04
Re: Njn
Audi na BMW a MB ani zdalka nemá, nemá ani na Lexus v prodeji luxusních aut a tak defakto jako konkurence zbývá Linccoln, Cadillac a Infinitti a ještě luxusní modely Hyundai. To tak veškerá jeho konurence v USA, na to trio MB, BMW a Lexus se dívaj opravdu zdálky >:D
28. 8. 2015 08:59
Re: Njn
Audi se nedari nic moc? Za poslednich deset let rust na americkem trhu na 233 % puvodni hodnoty prodeju neni nic moc? Pro srovnani rust Mercedesu za stejnou dobu na 161 %, BMW na 131 %. Kdyz uz tu padnul ten Lexus, byt do tehle top skupiny tak uplne nepatri, tak tam je to vyslovene stagnace a sice "rust" na 108 %.
Avatar - Barrichello
28. 8. 2015 08:36
Re: Njn
VW se nedaří pekelně, Audi taky nic moc.

Dačí se akorát BMW a Mercedesu, ale ještě jak s kterými modely. boduje hlavně 3ka.
28. 8. 2015 08:24
Re: Njn
Jsi vtipný, ale trošku jsi to nevystihl. Boomu v Číně se zúčastnili všichni, kdo chtějí něco v automobilovém průmyslu znamenat. Ti co přišli dřív mají investice v daleko lepším stavu než ti, co přišli později.
28. 8. 2015 07:44
Re: Njn
No netvrdil bych, že se jim v USA nedaří. Růst HDP přes 3,5 % je celkem solidní výsledek.