Hlavní obsah

Čecha s Rosickým čeká v Lize mistrů Bayern! Přemožitel Plzně vyzve Chelsea

Arsenal s Petrem Čechem a Tomášem Rosickým nastoupí v základní skupině fotbalové Ligy mistrů proti Bayernu Mnichov, Olympiakosu Pireus a Dinamu Záhřeb. Rozhodl o tom dnešní los v Monaku, který rozdělil 32 klubů do osmi skupin.

Foto: Claude Paris, ČTK/AP

Los základních skupin fotbalové Ligy mistrů.

Článek

Arsenal tak bude moci německému mistrovi oplatit dvojnásobné vyřazení z Ligy mistrů v letech 2013 a 2014. Smíšené pocity vyvolává vzpomínka na Bayern v Petru Čechovi. Před třemi lety proti němu hájil branku Chelsea ve finále Ligy mistrů a po penaltovém rozstřelu, v němž byl hlavním hrdinou, se radoval ze zisku trofeje. O rok později v utkání o Superpohár v Praze naopak porážce s bavorským gigantem nezabránil.

S Olympiakosem se Arsenal utká už potřetí během posledních šesti let a také to pro něj není nijak příjemný soupeř. Doma nad ním sice pravidelně vyhrává, ale v řeckém přístavu ještě nezískal ani bod. Tam ho znovu čeká hodně bouřlivé prostředí, stejně jako v Záhřebu.

Letos poprvé UEFA upřednostnila mistry z osmi nejsilnějších zemí a nasadila je do prvního koše bez ohledu na jejich výsledky v posledních letech. Real Madrid se tak ocitl až ve druhém koši, přestože má ze všech nejlepší klubový koeficient. K malé radosti hráčů Paris St. Germain, kteří ho dostali do skupiny.

Los moderoval bývalý dánský brankář Peter Schmeichel, který vyhrál nejcennější klubovou trofej v roce 1999 s Manchesterem United, a u losovacích mís se střídaly hvězdy úřadujícího vítěze FC Barcelona.

O historicky nejvyšší prémie

Nováčky mezi elitou jsou Mönchenglabach, Gent a Astana, která se probojovala do základní skupiny jako vůbec první kazašský klub v historii. Izraelský přemožitel Plzně Maccabi Tel Aviv se vrátil na scénu po jedenácti letech.

Kluby si rozdělí více než jednu a čtvrt miliardy eur, což je 34 miliard korun, nejvíc v historii soutěže. Jen samotná účast ve skupině každému vynese 12 miliónů eur, další 1,5 miliónu je za každé vítězství a půl miliónu za remízu. Prémie se pak zvyšují s každým postupem a ve finále se bude hrát o rekordních 15 miliónů eur.

Základní skupiny jsou na programu od 15. září do 9. prosince a vždy dva nejlepší týmy postoupí do jarní vyřazovací části. Finále se bude hrát 28. května v Miláně a tamní fanoušci už teď vědí, že jejich tým tam nebude. V Lize mistrů totiž letos scházejí oba milánské kluby, což se stalo poprvé po třinácti letech.

Los základních skupin fotbalové Ligy mistrů v Monaku:
Skupina A:
Paris St.Germain
Real Madrid
Šachtar Doněck
Malmö.
Skupina B:
PSV Eindhoven
Manchester United
CSKA Moskva
Wolfsburg.
Skupina C:
Benfica Lisabon
Atlético Madrid
Galatasaray Istanbul
Astana.
Skupina D:
Juventus Turín
Manchester City
FC Sevilla
Mönchengladbach.
Skupina E:
Barcelona
Bayer Leverkusen
AS Řím
Borisov.
Skupina F:
Bayern Mnichov
Arsenal (Petr Čech, Tomáš Rosický)
Olympiakos Pireus
Dinamo Záhřeb.
Skupina G:
Chelsea
Porto
Dynamo Kyjev
Maccabi Tel Aviv.
Skupina H:
Zenit Petrohrad
Valencia
Olympique Lyon
Gent.
Program základních skupin:
1. kolo:
15. a 16. září
2. kolo:
29. a 30. září
3. kolo:
20. a 21. října
4. kolo:
3. a 4. listopadu
5. kolo:
24. a 25. listopadu
6. kolo:
8. a 9. prosince
Program vyřazovací části:
2. kolo
16./17. a 23./24. února
osmifinále
8./9. a 15./16. března
čtvrtfinále
5./6. a 12./13. dubna
semifinále
26./27. dubna a 3./4. května
finále
28. května v Miláně

Reklama