Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce Phantom EWB Zahra: Inspirace arabským uměním

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Rolls-Royce se v poslední době chlubí oficiálně dokonce jednotlivými kusy svých vozů. Zahra je dalším dokončeným Phantomem, tentokrát jde o prodlouženou limuzínu.

Moderní Phantom se vyrábí dlouhých dvanáct let jen s minimálními změnami. Jedná se o první novodobou generaci, ale model s tímto jménem je v dějinách Rolls-Royce již historicky sedmý v pořadí. Modifikovaná druhá série pak vzniká v Goodwoodu od jara 2013, byla představena tentýž rok v Ženevě. Kromě klasického dvoudveřového kupé a verze Drophead, tedy kabrioletu zahrnuje limuzínu ve dvou délkách. V případě provedení EWB (Extended Wheelbase) se vzdálenost mezi nápravami natáhla o skoro čtvrt metru na 3,82 m.

Prestižní britská automobilka v poslední době představuje jeden Phantom za druhým. Vždy se jedná o zakázkovou práci na objednávku, jak je u ní ostatně zvykem. Jen už se podvozky nevozí jinam jako kdysi, když byly ještě rámové. Žádný neexistuje ve více exemplářích,což je i případ nejnovějšího vozu nazvaného Zahra. Pokud vám jméno zní arabsky či persky, skutečně tomu tak je, takže je jasné, ze které části světa určitě pocházel onen klient. Má cit pro kulturu, konečná podoba honosného černého automobilu se stříbrnou střechou byla totiž inspirována motivy tradičního umění Blízkého východu.

Interiér je vyveden v bílé kůži, kterou elegantně doplňují černé motivy včetně dřeva a vyšívaná loga. Ani tmavé bezpečnostní pásy moc neruší. Střecha Starlight vzadu simuluje noční oblohu, pasažéři zde nedostatkem místa určitě netrpí, hlavně pro nohy. Decentní soukromí zajistí černé elektrické záclonky na bočních oknech. Doslova mistrovskou řemeslnou prací jsou pak hodiny umístěné uprostřed přepážky mezi předními a zadními sedadly.

Ostrovní aristokrat je i nadále poháněn vpředu podélně umístěným vidlicovým dvanáctiválcem z vývoje mateřského BMW. Válce atmosférického přímovstřikového agregátu s hliníkovým blokem i čtyřventilovou hlavou a rozvodem DOHC svírají šedesátistupňový úhel. Parametry vrtání (84,6 mm) i zdvihu (92 mm) reprezentují pro značku typický objem 6,75 l, i když je motor z mnichovské konstrukční líhně. Při kompresním poměru 11,0:1 disponuje výkonem 338 kW/5350 min-1. Točivý moment 720 N.m v maximálních 3500 otáčkách přenáší na zadní nápravu osmistupňová samočinná převodovka ZF.

Opulentní limuzína je 6,09 m dlouhá a váží 2670 kg, a to i přes štědré použití hliníku při konstrukci prostorového rámu a karoserie. Štědrá výbava i rozměry auta se prostě musí někde projevit, tady se na nějaký ten kilogram navíc nehledí. Rolls-Royce ohromoval vždy citem a důrazem pro detail a i když se současný hranatý Phantom tak trochu ve stylu art-deco líbit každému nemusí, činí tak stále. Také si za své vozy nechá ostatně řádně zaplatit.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Avatar - 3_diamanty
29. 8. 2015 21:05
interier
nema chybu ;-) :yes: