Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Vrah knihovnice měl zůstat v léčebně: Posudek přišel jen pár dní po jeho propuštění

Blízcí zavražděné knihovnice Hanky B., ale i příbuzní útočníka Vlastislava A. se ptají, proč se tragédie stala?
Blízcí zavražděné knihovnice Hanky B., ale i příbuzní útočníka Vlastislava A. se ptají, proč se tragédie stala?  (Autor: Facebook)
Autor: dce - 
31. srpna 2015
09:40

Před třemi měsíci ubodal Vlastislav A. v Horní Bříze mladou knihovnici. Muž trpící psychickými potížemi měl ale tou dobou sedět v nemocnici v Dobranech. Posudek, který by znemožnil jeho propuštění, ale přišel pozdě a nedobrovolné umístění není ze zákona opětovně možné předtím, než daná osoba způsobí vážný trestný čin.

Hanka, knihovnice v Malé Bříze, mohla být ještě naživu. Deník Právo zjistil, že posudek, který měl zabránit propuštění jejího vraha z psychiatrické léčebny v Dobřanech, byl v době jeho propuštění už na cestě. Znalkyně Vlastislava A. popsala jako rizikového pacienta, který by měl být dlouhodobě léčen a pod neustálým dozorem.

Za vším vězí chyba ředitele nemocnice a mezery v zákoně. Nemocnice totiž může o propuštění rozhodnout i bez rozsudku soudu. Navíc už pak není pacienta možné opět nedobrovolně umístit zpět do léčebny. Musí se počkat, až způsobí trestný čin. Ředitel nemocnice za rozhodnutí o propuštění zaplatil – byl z funkce odvolán.

A proč byl vlastně Vlastimil institucializován v prvé řadě? Trpěl bludy a vyhrožoval lidem ve svém okolí zabitím. Z posudku znalkyně navíc vyplývá, že se jeho stav zhoršoval. Přitom byl za poslední tři roky hospitalizován na psychiatrii už sedmkrát!

Léčebna své rozhodnutí vysvětlila jasně – vyhrůžky byly pouze způsobem, jak na sebe upozornit, nelze je brát vážně. Propuštěn byl 27. února, soud měl rozhodovat 5. března, ale bylo už pozdě.

Pokud bude Vlastimil A. uznán jako nepříčetný v důsledku psychické nemoci, nebude trestně odpovědný a půjde pouze do detenčního ústavu.

milofr ( 21. prosince 2015 10:54 )

Chyba ředitele nemocnice v Dobřanech a díra v zákoně, ředitel byl odvolán, tak to je trest za vraždu mladě ženy jako hrom, bývalí ředitel má nyní jiné teplé místečko díky nějakému strýčkovi a má také čisté svědomí jestli nějaké vůbec má, HNUS PO ČESKU

jfk65 ( 31. srpna 2015 10:53 )

 V.Aigl,nebo V.Aigel

kiwi65 ( 31. srpna 2015 10:36 )

 By mě teda zajímalo za co berou ty naši poslanci ty nekřesťanský prachy,když v každým zákoně je nějaká díra.Už by byl největší čas ty rychlokvašky z Plzně vykopat někam do pryč.....

bum-bec-bum ( 31. srpna 2015 10:07 )

Tohle mě začíná v Česku štvát, je pravda, že zákony nejsou nejlépe zpracovány, ale copak si musí ti idioti zrovna najít tu skulinu a podle ní jednat? Zákon říká smím, tak ho holt pustím, je to sice nebezpečný blázen, mohl by někoho zabít, ale co, když to zákon dovoluje...prostě jsou to bestie, co se nyní odvolávají na zákon. Zákon dovoluje a co jejich osobní morálka, ta to taky dovolila, věděli jak na tom je. Hnus. Zavřít.

bum-bec-bum ( 31. srpna 2015 10:02 )

ku.wa i když zákon umožńuje to či ono, tak to tam byli slepí? Mohli zavolat a přeptat se. Zákon/nezákon, vinní jsou ti co jej pustili. Vymlouvat se na možnosti a zákon, at jdou do perdele, když neumí používat svoji hlavu, tak tam nemaj co dělat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání