Úvod > Aktuality > Originální závod pro chytré hlavy po pražských věžích se uskuteční v pondělí
Letní sporty

Originální závod pro chytré hlavy po pražských věžích se uskuteční v pondělí

  • Vydáno15. září 2019
Jsou závody, při kterých tečou litry potu a jde o každou tisícínu vteřiny – a pak jsou závody, kdy na čase až tak nezáleží a hlavní roli hraje zábava a dobrodružství. Soutěžící z celé České republiky si již poosmnácté přijedou zahrát na území Prahy dobrodružnou hru Pražské věže, která se koná 16. 9. 2019. Otázky z historie a spousta schodů a jako již tradičně – překvapení a pohled na Prahu při zapadajícím slunci.
Dobrodružná orientační hra Pražské věže je oblíbená u všech věkových kategorií. Startovní nebo cílovou věží je věž Novoměstské radnice. Zvláštní pocit tajuplnosti navodí právě večerní a noční atmosféra. Na všech stanovištích se plní historické nebo rozhlížecí úkoly. Na Novoměstské radnici si soutěžící sami vyhodnotí hru a v cíli obdrží drobný dárek.

Mimo věží se podíváte i na jiná úžasná pražská místa. Čeká vás 1000 schodů a 1000 zážitků. Soutěžíte o zlatou kostičku a absolventskou turistickou vizitku.

Start proběhne z nádvoří Novoměstské radnice v pondělí 16. 9. 2019 v 17:30 až 18:00 hodin. Registrace ke hře bude na radnici probíhat již od 16:30 hodin odpoledne. Ukončení hry proběhne ve 22 hodin též na Novoměstské radnici. Startovmé vychází na 300 Kč pro dospělé a 200 Kč pro děti při registraci na webu prazske-veze.cz.
 

Pražské věže a čas

Praha MánesCo organizátoři slibují? Neobvyklé pohledy na Prahu z výšky, nové příběhy a zajímavosti, o kterých jste dosud neměli tušení – a také poznávání hlavního města a jeho magických zákoutí. A ačkoli se někde dočtete o „oblíbeném běhu po pražských věžích“, který se koná obvykle dvakrát ročně, na jaře a na podzim, ve skutečnosti čas není důležitý. Zkrátka si užijte příjemný den nebo večer, prohlédněte si známé i méně známé pražské věže, popovídejte si s ostatními účastníky a vychutnejte si společně strávený čas. Ten si navíc každý měří sám, a ani není nutné obejít všechna stanoviště.
 

Kam se podíváte?

Praha a věžeNemějte strach, z pověstných několika set pražských věží si organizátoři závodu vždy vyberou jen několik skvostů. Letos v září se například podíváte (vůbec poprvé v historii této hry) do zvonice u kostela sv. Vojtěcha, na věž sv. Klimenta, do kostela sv. Jindřicha, do kostela sv. Štěpána, do kostela sv. Tomáše na Malé straně, dostanete se také na věž v ulici Bartolomějské 4 (na "pověstné čtyřce").

K tomu navštívíte Novomlýnskou vodárenskou věž, Jindřišskou věž a pražské věže si prohlédnete také z Letné od Hanavského pavilonu.
Novoměstská radnice v Praze

Novoměstská radnice v Praze

Novoměstská radnice v Praze je jednou z mnoha národních kulturních památek v hlavním městě. Můžete zde vystoupat na věž, která dříve sloužila jako protipožární stanice. Vstupní gotická sloupová síň s klenbou je největším nesakrálním prostorem vrcholné gotiky v Čechách, který se dochoval.

Hanavský pavilon na Letné v Praze

Hanavský pavilon na Letné v Praze

Restaurant Hanavský pavilon s letní terasou láká do luxusního výjimečného interiéru půvabné stavby v pseudobarokním stylu, kde nabízí nejen vše z gastronomického umění, ale i jedinečný nezapomenutelný pohled na pověstné pražské mosty a věže z ptačí perspektivy, v celé jejich historické kráse.

Letenské sady v Praze

Letenské sady v Praze

Park na Letné je druhým největším parkem v Praze 7. Veřejný park zde byl založen ve druhé polovině 19. století podle projektu B. Wünschera a J. Braula. Název je odvozen od slova Leteň, což znamená Sluneční vrch.

Novomlýnská vodárenská věž v Praze

Novomlýnská vodárenská věž v Praze

Novomlýnská vodárenská věž je pozoruhodná historická památka, která se stala jednou z dominant nábřeží Ludvíka Svobody. Stojí v Petrské čtvrti na Novém Městě, v místě bývalých pražských Nových mlýnů. První zmínka o ní pochází z roku 1484. Uvnitř najdete poutavou expozici "Praha hoří".

Praha – Nové Město

Praha – Nové Město

Přijet do Prahy a nepoznat alespoň část Nového Města je skoro nemožné: na jeho území leží část Hlavního nádraží, ústřední autobusové nádraží Florenc i Masarykovo nádraží, rušné Václavské náměstí, Příkopy a Národní třída, a procházejí jím všechny tři linky metra i řada tramvajových linek.

Kostel sv. Štěpána v Praze

Kostel sv. Štěpána v Praze

Kostel sv. Štěpána, který se nachází v Praze ve Štěpánské ulici, byl založen v roce 1351 Karlem IV. a byl jedním ze dvou hlavních farních kostelů zakládaného Nového Města pražského. V současné době kostel patří římskokatolické církvi.

Jindřišská věž s vyhlídkou, restaurací i muzeem

Jindřišská věž s vyhlídkou, restaurací i muzeem

Gotická Jindřišská věž stojí v Jindřišské ulici v Praze jako samostatná zvonice po vzoru italských campanill. Byla postavena v letech 1472-76 a patřila i řádu křižovníků s červenou hvězdou. Přijďte si prohlédnout desetipatrovou Jindřišskou věž s výtahem, kde každé patro má své tajemství.

Klášter a kostel sv. Tomáše na Malé Straně

Klášter a kostel sv. Tomáše na Malé Straně

Kostel svatého Tomáše na Malé Straně stojí už téměř 800 let. Jedinečný architektonický celek v sobě spojuje tři stavební epochy – gotiku, renesanci a baroko. V kryptě kostela je pochována řada významných lidí a vztahuje se k němu i působení jednoho z nejznámějších kronikářů Václava Hájka z Libočan.

Další aktuality

100 let od úmrtí Franze Kafky: Hlavní město Praha nabídne pestrý kulturní program po celý rok 2024

Nejen pro Pražany připravilo Hlavní město Praha a Ministerstvo kultury program Rok Franze Kafky zahrnující řadu zajímavých akcí a projektů s kafkovskou tematikou. Kromě toho se v ulicích Prahy můžete setkat se speciálně nazdobenou tramvají s motivy Kafkova života. Ta bude brázdit pražské ulice po celý rok. K výročí byly spuštěny také dva weby, kde zájemci najdou veškeré informace o slavném spisovateli, připravované eventy, ale též ikonická místa v Praze a vycházky s průvodci po místech Kafkova mládí a dalších let jeho života. Pokud byste se chtěli sami vypravit do míst, která Franze Kafku připomínají, určitě se vám budou hodit kafkovské tipy, které pro vás připravil portál Kudy z nudy.
Praha | Kultura

Vydejte se do skleníku Fata Morgana za křehkou motýlí krásou

Botanická zahrada hl. m. Prahy v Troji opět připravila oblíbenou výstavu motýlů. Letošní ročník je zaměřený na jejich migraci. Do Prahy bylo přivezeno přes 5000 kukel z motýlí farmy ve Stratfordu nad Avonou. Z kukel umístěných na různých místech skleníku se od 19. dubna 2024 postupně vylíhnou pestrobarevní křehcí krasavci. Nebudou chybět nádherní Morpho peleides s blankytně modrými křídly, noční martináči Attacus atlas, velcí soví motýli rodu Caligae nebo známý motýlí cestovatel monarcha stěhovavý. Přijít si je prohlédnout do Fata Morgany, budou na vás čekat až do 2. června. Otevřeno je denně kromě pondělí od 9:00 do 18:00 hodin.
Praha | Příroda

Mercedes-Benz Prague Fashion Week zve na módní novinky do Tyršova domu

Největší módní událost v Česku. Neobvyklé prostory. Přehlídka aktuálních kolekcí od návrhářů z domova i zahraničí, značky zvučných jmen, atraktivní publikum ze světa módy, designu, umění a byznysu. To všechno je Mercedes-Benz Prague Fashion Week, který se letos koná od 18. dubna do 20. dubna 2024 v sídle České obce sokolské na Újezdu, v Tyršově domě.
Praha | Zážitky

7 věcí, které nevíte… o michelinských hvězdičkách a oceněných restauracích

Mít svou restauraci uvedenou v renomovaném průvodci Michelin a získat alespoň jednu michelinskou hvězdu, to je pro většinu kuchařů nejlepší způsob ocenění jejich práce. Také Česko má v oblasti gurmánské turistiky co nabídnout. Vydejte se s Kudy z nudy na cestu po restauracích, které vytoužené ocenění získaly, i po těch, které se na něj zatím těší.
Praha | Gurmánská turistika

Znáte pražské vinice?

Málokterý z návštěvníků Prahy by v hlavním městě hledal vinice – a přece jich je zde dost. I když existovaly již za ranného středověku, největší rozkvět vysazování révy vinné přišel za Karla IV. roku 1358. Panovník tehdy nařídil vystavět vinice na 23 kilometrů od centra města a dal z Rakouských zemí, Porýní a Francie dovézt tisíce sazenic révy, které se uchytily na Vyšehradě, Letné, v Troji, Libni, nad Smíchovem a na Vinohradech. Máte chuť se za nimi vypravit? Kde všude je najdete vám prozradí Kudy z nudy.
Praha | Příroda

Evropa v Česku: proč máme rádi Lucembursko?

Země jako ze starých pohádek, středověké hrady, městečko Esch-sur-Sure anebo hlavní město Lucemburk s katedrálou Notre Dame, v jejíž kryptě jsou uloženy ostatky českého krále Jana Lucemburského: je tolik věcí, které máme rádi v Lucembursku! Seriál o evropských zemích pokračuje na západě Evropy, v jedné z nejmenších evropských zemí. Pojďte s Kudy z nudy poznat Lucembursko!
Praha | Památky

Tipy na víkend v Praze a okolí

Kudy z nudy přináší aktuální tipy na víkend (20.4. – 21.4.) v Praze a jejím okolí. Čeká na vás romantika, sport, výlety do přírody, výstavy, koncerty i adrenalinové zážitky, programy pro rodiny s dětmi a další aktivity: Bylinkový den v Národním zemědělském muzeu, Ekofest – Den Země v Malešicích 2024, Otevírání turistické sezony ve Zruči nad Sázavou, Pochod krajinou barona Ringhoffera, Hrnčířské slavnosti na zámku Nelahozeves. Vyberte si zajímavé akce a naplánujte s námi program na víkend!
Praha | Zážitky

Kalendář 2024: výstavy bonsají – kdy, kam a na jak dlouho?

Pěstitelé bonsají tvrdí, že v miniaturní verzi se dá vypěstovat téměř jakýkoliv strom. Jak se jim to daří, uvidíte na výstavách bonsají. V našem kalendáři najdete akce všech velikostí, od velkých přehlídek v Lysé nad Labem či Kroměříži přes zámecké výstavy až po menší setkání.
Praha | Příroda