Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Dočkal: Ke kvalifikačním bodům nám pomohlo i štěstí, ne vždy jsme byli lepší

Riga – Když loni v únoru přisoudil los českým fotbalistům jednu z nejtěžších kvalifikačních skupin s Nizozemskem, Tureckem, Islandem, Lotyšskem a Kazachstánem, přál si Bořek Dočkal, aby v závěrečném duelu měli Češi šanci hrát o přímý postup na šampionát. O to více si teď váží toho, že čeští fotbalisté mohou v neděli v Lotyšsku za určitých okolností slavit postup na EURO už dvě kola před koncem kvalifikace. Zvlášť když ví, že jim hned několikrát pomohlo i štěstí.

"Být v takhle těžké skupině v pozici, že teoreticky v neděli může být postup hotový, je fantastické. Kdybychom při losu kvalifikace věděli, že v posledním zápase v Nizozemsku ještě bude o co hrát, že pořád budeme mít reálnou naději dokonce na přímý postup, tak bychom to brali všemi deseti," řekl Dočkal.

Reprezentanti ale nečekaně vyhráli úvodní čtyři duely skupiny, a i když pak dvakrát ztratili body, po čtvrtečním vydřeném vítězství nad Kazachstánem 2:1 mají k postupu blízko. "Po fantastickém začátku kvalifikace byly najednou nároky trošku jiné. Najednou se říkalo, ať hlavně nejedeme do Nizozemska s tím, že se tam bude ještě o něčem rozhodovat. Ten vývoj událostí trochu změnil náhled na skupinu, ale my jsme si celou dobu byli vědomi, že nám k těm bodům kolikrát pomohlo i štěstí, že v těch zápasech jsme ne vždy byli úplně lepším týmem, a přesto jsme vyhráli," podotkl Dočkal.

"Nemyslím si, že bychom si mysleli, že už se ta skupina nějak sama dohraje. Každý zápas je hrozně těžký. V kvalifikacích už málokdy najdete zápas 4:0 nebo 5:0, strašně se to vyrovnává. Vstup do utkání s Kazachstánem jsme si představovali jinak, ale musíme si vítězství vážit. Kazachstán byl podle mě výrazně kvalitnější než v prvním zápase," připomněl Dočkal loňskou výhru českého celku v Astaně 4:2.

Jeho tým bude v neděli slavit postup, pokud porazí Lotyšsko a Nizozemsko v souběžném utkání nevyhraje v Turecku. Dočkal druhý zápas na dálku sledovat nebude. "My jsme se o to nezajímali ani teď s Kazachstánem. Já se další výsledky dozvěděl patnáct minut po zápase. Že bych průběžně sbíral informace a že by mě to nějak motivovalo v mém vlastním utkání, tak to nechodí. Ani by to nebylo správné. Jediné, co dokážeme ovlivnit, je náš výkon, náš zápas," podotkl šestadvacetiletý záložník.

Kalkulace by se podle něj nemusely vyplatit. "Pro nás se nic nemění. Aby nás to posunulo, potřebujeme tu vyhrát. To, že pro nás byly výsledky příznivé, je fajn. Ale ty body si potřebujeme uhrát sami. Nemůžeme spoléhat, že všichni budou pořád ztrácet, možná to byla poslední ztráta našich konkurentů. Byla to pro nás pomoc, ale potřebujeme ji potvrdit sami těmi body," dodal středopolař Sparty. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články