Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dacia Duster: Co uvidíme ve Frankfurtu nad Mohanem

Tomáš Dusil
Diskuze (21)
Na nadcházejícím autosalonu v německém Frankfurtu nad Mohanem ukáže rumunská Dacia model Duster Édition 2016, a také speciální edici vozu pojmenovanou Urban Explorer.

Dacia Duster již jednou modernizována byla. Stalo se tak před dvěma lety. V rámci prezentace ve Frankfurtu se tak představí Duster modelového roku 2016 jen s drobnými změnami. Na poli technickém to bude nová robotizovaná manuální převodovka Easy-R. Pracuje buď v plně samočinném režimu a nebo v manuálním modu kdy řidič řadí pákou vpřed či vzad.

Modelový rok 2016 bude u Dusteru ve znamení před nedávnem představeného zážehového motoru SCe 115. Jedná se o atmosférický čtyřválec o objemu 1,6 litru. Ve Frankfurtu se také ukáže přeplňovaný motor TCe 125 a samozřejmě dieselové čtyřválce 1,5 Energy dCi ve verzích 90 a 110. Jde o zaokrouhlené údaje o výkonu v koních.

Édition 2016 – více stylu i výbavy

Novým přírůstkem v řadě Duster má být edice pojmenovaná příznačně Duster Édition 2016. Půjde zřejmě o jakési rozšíření jinak běžných výbav modelu. „Edice“ 2016 si zachová všechny vzhledové přednosti běžného Dusteru, k nimž ovšem přidá něco navíc. Co to přesně bude? Třeba 16palcová kola s diamantovým efektem. Dále novou zelenou barvu „Altai“, která nahradí stávající olivově zelenou známou z běžných verzí modelu. Na palubě přivítá uživatele moderní rozhraní Media-Nav Evolution. Jeho součástí je samozřejmě vyspělá navigace avšak systém umí i celou řadu jiných funkcí. Třeba komunikovat s chytrými telefony, či přehrávat hudbu z nosiče připojeného přes USB.

Duster Édition 2016 nabídne rovněž svěží čalounění kabiny. Vyvedeno bude buď v černé Silicone nebo v šedočerné Féderer. Prvně zmíněný odstín se objeví ve standardu u levnějších verzí, zatímco druhý jmenovaný u dražších variant.

Edice Urban Explorer – v ČR ji nekoupíte

Urban Explorer bude novou limitovanou edicí Dusteru. K dispozici bude pouze na vybraných trzích, jmenovitě v Německu, Itálii, Španělsku, Portugalsku, Švýcarsku, Rakousku, Švédsku, Polsku, Slovinsku, Chorvatsku, Srbsku, Bosně a Hercegovině, Makedonii, Kosovu a Černé hoře. Jak vidíte, Českou republiku Dacia s edicí Urban Explorer opomněla, stejně jako třeba Francii. V rámci této edice budou nabídnuty dva pakety. Prvním je Baroudeur, který obsahuje boční ochranné lišty ve spodní části karoserie, stejně jako lemy blatníků a zmíněná kola s diamantovým efektem.

Naopak paket Look přidá kryty zpětných zrcátek a prahů, střešní podélníky a také přední a zadní spoilery ve tmavém metalickém odstínu. Součástí paketu budou dále tónovaná boční skla. Uvnitř bude Urban Exploler vybaven koženým věncem volantu a výše zmíněnou navigací. Standardně.

Tomáš Dusil
Diskuze (21)
15. 9. 2015 20:49
Test
hello+world
Avatar - KubikCv
9. 9. 2015 00:20
Re: Duster klidně brát
Vitary tam jezdí..ale starý s rámem....s tím palivem máš pravdu..ale taky tam dost lidí má Lady/Dacie jen proto aby s nima mohli v klidu a bez obav z ukradení jezdit do ČR....
Avatar - Pepa_007
8. 9. 2015 21:25
Re: Duster klidně brát
Na 1. silnice a běžný provoz, sem tam travička rozhodně nový model Vitara.
.....stačí obyč osobák třeba s Haldexem.

Pochopitelně v benzínu. :-)
Avatar - Pepa_007
8. 9. 2015 21:22
Re: óóóóó
A co potom SUVčka jako jsou: Nissan X-trail, WV Tiguan, Honda CR-V 2014 kde nefunguje uzávěrka diferáku???

I lowcost v terénu může dobře fungovat. A pochopitelně do Himaláje si koupí pořádnej off road.
A ne nepovedené náhražky.

A dokonce i 1.0 motor může v autě jezdit po dálnici 170+ viz. Focus, Mondeo, atd.... .

Na to abych utratil co nejméně za pohonné hmoty si taky nekoupím diesel. ;-)
Avatar - MGRR
8. 9. 2015 21:07
Re: Duster klidně brát
Kdyby se řešil za stejné peníze nový Duster nebo nová Vitara

1. silnice a běžný provoz, sem tam travička rozhodně nový model Vitara
2. "terén", hory, silnice, rozhodně Duster s krátkou jedničkou

Tady Kolem Chemnitz směrem k CZ na Krušných horách během měsíce vidím 20-30 Dacií a žádnou, nebo možná jednu Vitaru - Němci na horách nejsou blbý a kupují to co funguje.

Ale pozor, mají jedině benzín, nebo LPG.
Naftě se vyhýbají. Netopí, zmrzne, je nespolehlivá, ale hlavně smrdí, práší a dýcháme to.

Přitom tady benzín stojí až o 10kč víc než nafta/1L