Spor v centru Prahy: luxusní hotel v historických domech

Projekt za dvě miliardy

Spor v centru Prahy: luxusní hotel v historických domechNOVÉ 12
Domov
Kristýna Novotná
Sdílet:

Vybudovat v historickém centru Prahy rozsáhlý hotelový komplex se plánuje už přes dvacet let. Investor má již všechna potřebná povolení a je jen otázkou času, kdy se do přestavby osmi památkově cenných budov poblíž Staroměstského náměstí pustí. Proti záměru tzv. hotelu U Sixtů se ale stavějí někteří památkáři, další odborníci a nájemníci, kteří se mají z bytů v objektu vystěhovat. Za záchranu domů, jejichž kořeny někdy sahají až do 13. století, vznikla už i petice. Developer se snaží podobné obavy rozptýlit.

O zamýšlených stavebních úpravách, které mohou podle kritiků vést k devastaci kulturních památek, se debatovalo také v úterý v podvečer na půdě Univerzity Karlovy.

„Záměr vytvořit z těchto domů jeden hotelový komplex je naprosto neadekvátní a likvidační. Nejen, že dojde k fyzické likvidaci původních románských a gotických prvků budov, popře se i jejich autenticita. Jedná se o jedny nejhonosnějších měšťanských domů, které byly výstavní už ve středověku,“ komentoval pro deník ECHO24.cz historik umění z Univerzity Karlovy a člen Klubu Za starou Prahu Richard Biegel.

„Podobné projekty tu už byly a víme proto, že je to špatně. Příkladem je hotel Augustin na Malé Straně nebo dům U Sixtů, který představoval románskou, pozdně gotickou památku a po rekonstrukci z původního objektu zbyly jen obvodové zdi a stala se z něho ruina. Ruina jako byly Drážďany v roce 1945,“ řekl dále Biegel s tím, že podobný osud podle něj čeká i ostatní budovy, kterých se přestavba týká.

Developer se ale snaží podobné obavy rozptylovat. „Jsme si vědomi toho, jak unikátní polohu má budoucí hotel. Naším cílem je sladit design hotelu s neopakovatelnou historickou atmosférou města Prahy, a proto spolupracujeme s architekty a designéry, kteří mají ve svém referenčním portfoliu významné renovace budov v historických centrech měst. Tento projekt bude milníkem v oblasti luxusního ubytování v Praze, jež stále zůstává dominantní cílovou destinací v rámci České republiky,“ uvedl už dříve ředitel společnosti Akroterion David Halfi.

Záměr hotelu u Sixtů počítá s přestavbou celkem osmi původně středověkých domů mezi ulicemi Železná (např. domy U Kamenného ptáka a U Zlaté koruny), Celetná (např. Sixtův dům, U Černého slunce) a Kamzíkova (např. U Zlatého jednorožce, U Kamenného beránka), které byly postaveny ve 13. až 14. století.

Čtyři objekty vlastní soukromá firma Bucentauro Trade, zbytek domů má developer Akroterion pronajaté od města, a to až do roku 2081. Náklady na vybudování luxusního hotelu se mají pohybovat okolo dvou miliard korun.

Komplex by měl vzniknout do roku 2017

Stavební povolení na poměrně radikální rekonstrukci Sixtova domu a dalších tří budov v Železné a Kamzíkově ulici získala akciová společnost Hotel u Sixtů v roce 1996. Stavební práce byly ale po roce zastaveny. V roce 2003 přešlo vlastnictví firmy na společnost Akroterion, která nerealizovaný projekt převzala a zahrnula do něj další domy. Jako o provozovateli objektu se v minulosti mluvilo o hotelovém řetězci Ritz-Carlton.

Stavební povolení odbor výstavby městské části Praha 1 firmě prodloužil před dvěma lety do konce roku 2014. Znovu lhůtu na přestavbu protáhl letos v zimě, a to do konce roku 2017 i přes zamítnutí projektu ze strany Národního památkového ústavu (NPÚ).

Památkářům vadilo, že výstavbou hotelu zaniknou obývané nájemní byty, přestože trvalé bydlení je jedno z kritérií ochrany UNESCO. Dále kritizovali, že z raně středověkého bloku domů se zachovanou původní strukturou vznikne jeden komplex, navíc budou zastřešené a zastavěné jejich dvory. Jejich posudek je ale pouze doporučující a městská část na něj nemusí brát zřetel.

Lidé se musí vystěhovat

V původně měšťanských domech také zůstávají někteří nájemníci, kteří měli s magistrátem na obecní byty uzavřeny často smlouvy na dobu neurčitou. Praha v tomto ohledu přenesla odpovědnost na společnost Akroterion, kterou plně zmocnila, aby s lidmi o vystěhování jednala a případně je i odškodnila.

Desítky starousedlíků se svých dlouholetých domovů už vzdaly, někteří (v domě u Černého slunce) se ale vystěhovat odmítají. Zbytek objektů je prázdný a provizorně zajištěný, využívají se jen některé přízemí prostory ke komerčním účelům.

Čtěte také: V Praze roste mrakodrap. Nejlepší byty vyjdou na sto milionů

S výstavbou hotelového komplexu nesouhlasí ani opozice na Praze 1. „Přestavbou dojde k nevratnému poškození památek a devastaci unikátních románských a gotických základů. Navíc je tu i rovina lidská. V domě U Černého slunce stále bydlí lidé, kteří k tomuto místu mají citovou vazbu. Mnozí z nich se tam narodili a teď musí pryč,“ řekla deníku ECHO24.cz zastupitelka Prahy 1 Kateřina Klasnová (dříve Věci veřejné, teď nezávislá za hnutí Pro Jedničku).

„Výstavba přispěje i k dalšímu vylidňováni centra a mnohé z těch prostor představují lukrativní bydlení,“ dodala Klasnová s tím, že dalším problémem je i nájemní smlouva. Magistrát totiž v roce 2007 investorovi snížil nájemné o 90 procent. Podle Klasnové by tak pro město bylo výhodnější, kdyby v bytech domů ponechal nájemníky. Slevu investor od města získal po dobu, než proběhne kolaudace objektu a pak ještě na dalších pět let. Praha si tím chce pojistit, aby došlo k realizaci původního záměru.

Proti spojení historických domů u Staroměstského náměstí vystupují i někteří další obyvatelé Prahy. Petici na internetu podepsalo necelých 900 lidí. „Nerozporujeme snahu o využití domů k hospodářskému využití, nerozporujeme využití domů pro funkci bydlení. Požadujeme úpravy projektu s cílem dodržení památkové ochrany. Stejný cíl, snahu a úsilí by měla mít i státní správa a samospráva,“ uvedlo sdružení, které petici organizuje. Proti výstavbě hotelu bojuje také sdružení Občanský monitoring.

Z historických sklepů vznikne bazén a sauna

Developer plánuje, že v hlavní budově komplexu, v domě U Sixtů obráceném do Celetné ulice, přestaví gotický klenutý sklep na bazén a románský sklep na saunu, popsal jeho záměry věstník Klubu Za starou Prahu. Rovněž plánují rozsáhlé změny dispozic a celkovou přeměnu interiéru. Pod pravým dvorním křídlem má vzniknout nový suterén, v prvním patře bude do místnosti s unikátním gotickým malovaným trámovým stropem vestavěno sociální zařízení a do budovy bude vestavěn výtah.

Design hotelu, který by měl mít 16 tisíc metrů čtverečních, je dílem ateliéru MS Architekti, kteří stojí například za Grand Hotelem Bohemia nebo Hotelem Mejstřík. Součástí areálu má být kromě hotelových pokojů fitness centrum, wellness, konferenční prostory a restaurace se 180 místy.

Čtěte také: Bagry u industriální památky. Začíná demolice nádraží Bubny

Bezzubá radnice. Centrum Prahy je plné matrjošek a reklamy

Palác Alfa je dvacet let prázdný. Jak dlouho ještě?

24 nových památek UNESCO. Podívejte se

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články