Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Německá policie kvůli pašerákům lidí zavedla kontroly hranic s Českem

Svět

  10:25
BERLÍN - Německá policie zavedla hraniční kontroly na dálnici A17 ze sasko-české hranice do Drážďan. Kontroly byly zahájeny už ve středu, sdělila ve čtvrtek policie agentuře DPA. Opatření zdůvodnila obavou z rostoucího počtu převáděčů lidí v důsledku situace v Maďarsku a Srbsku. Česká strana na německý krok zatím nehodlá reagovat, uvedla policejní mluvčí.

Omezení rychlosti před hraniční kontrolou na dálnici A3 na hranici mezi Rakouskem a Německem. foto: Michael DalderReuters

Dálnice A17 navazuje na německé straně hranice na českou dálnici D8. Tyto dálnice společně tvoří jednu z hlavních dopravních tepen mezi Českou republikou a Německem.

Dobrovolník o táboře v Röszke: Uprchlíci spali úplně všude, v polích i skladech

V Sasku jsou nyní hraniční kontroly prováděny u krušnohorských obcí Oberwiesenthal a Marienberg. „Situace v Srbsku a Maďarsku by mohla vést k tomu, že se budou ve větším počtu objevovat převáděči,“ řekl DPA mluvčí spolkové policie v Pirně.

Zatím není jasné, jak dlouho zůstanou policejní opatření na dálničním hraničním stanovišti u města Bad Gottleuba-Berggiesshübel zachována. Jsou ale prý nastavena na delší dobu.

Česká republika zatím nebude na zavedení německých kontrol reagovat. Běženci neprocházejí ve velkých počtech, řekla mluvčí policie.

Většina uprchlíků, kteří míří do Německa, zatím do spolkové republiky přicházejí přes rakousko-bavorskou hranici. Na ní byly kontroly obnoveny už o víkendu.

Obnovení kontrol na dálnici A4 na německo-polské hranici prý momentálně není plánováno.

Autor: