Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dieselgate: Postup opravy postižených vozů bude znám během října

Jan Mička
Diskuze (10)
Akční plán Volkswagenu si dává za cíl především informovat majitele vozů s motory EA189. Konkrétní řešení zatím nepřinesl.

Je to už více než deset dní, co se do světa poprvé rozšířily informace o falšování výsledků emisí vozů koncernu Volkswagen. Kauza zvaná Dieselgate stála místo šéfa koncernu Martina Winterkorna, „odstavila“ šéfy výzkumu a vývoje značek Volkswagen, Audi a Porsche (byť Porsche motory EA 189 nepoužívá) a zamíchala kartami ve vedení jednotlivých firem. Kauza se týká celkem 11 milionů automobilů, z nich 5 milionů připadá Volkswagenu, více než dva miliony Audi a 1,2 milionu Škodě. Nyní už si zbývá jenom počkat, s jakým číslem vyrukuje Seat…

V současné době se hodně hovoří o pokutách koncernu Volkswagen, dopadu na životní prostřední, případně kdo za to všechno může (viz. vyšetřování Martina Winterkorna prokuraturou). Stále ale nepadlo konkrétní rozhodnutí v otázce, jak přepracovat postižené automobily, aby plnily přísné emisní limity. Za tímto účelem zveřejnil Volkswagen AG takzvaný Akční plán, moc konkrétních informací ale zatím neuvádí...

Volkswagen v prvé řadě zdůrazňuje, že vozidla jsou plně funkční a jejich provozováním nehrozí posádce žádné nebezpečí. To samé jsme ale již včera slyšeli od Jozefa Baláže, tiskového mluvčí Škody Auto. Předpokládá se přitom, že Volkswagen a další dotčené značky předloží příslušným úřadům v průběhu příštího měsíce technická řešení a opatření, díky kterým dojde ke zlepšení emisí motorů EA 189 (1.2 TDI, 1.6 TDI a 2.0 TDI). Později budou prostřednictvím nově vzniklých internetových stránek informování také zákazníci. Jak už jsme ale napsali, žádné konkrétní kroky ani technická opatření akční plán zatím neobsahuje. Musíme si počkat, podle Volkswagenu do října. Třeba se v další tiskové zprávě dočkáme bližšího data!

Jak jsme uvedli již včera, veškeré náklady na opravu postižených automobilů ponese koncern Volkswagen. Je to logické, protože další postižené značky řídicí jednotky se závadným softwarem pouze odebíraly.

Jan Mička
Diskuze (10)
30. 9. 2015 16:55
Re: "nehrozí posádce žádné nebezpečí."
Kukám, že si príliš dlho inhaloval spaliny zo svojho tdi >:-[] :-!
ACZ jako zdroj zábavy
Clánky na ACZ pravidelne slouzí jako zdroj zábavy. Tentokrát jsou to slova redaktora Micky "... „odstavila“ šéfy výzkumu a vývoje značek Volkswagen, Audi a Porsche (byť Porsche motory EA 189 nepoužívá)". Kdyby redaktor Micka premýslel tak by prisel na to proc se Wolfgang Hatz dostal do problému. Stací se podívat na jeho drívejsí pozici v koncernu.

Jinak Hackenberg se prý svému sesazení brání vsemi moznými metodami. Skoda ze není známo jak v této veci argumentuje. Ze by tvrdil ze nic nevedel? >:D >:D >:D Nebo povazoval podvod za beznou soucást své práce?

Nejak se kluci koncernovský nemají chut vzdát tucných príjmu z koncernové kasy. >:D
Avatar - Ada je zase tady
30. 9. 2015 07:44
Re: "nehrozí posádce žádné nebezpečí."
Sešrotovat všechna francouzská auta starší 10 let! Smrdí odporně! ;-)
30. 9. 2015 07:38
"nehrozí posádce žádné nebezpečí."
"nehrozí posádce žádné nebezpečí." - posádke samozrejme, že nič nehrozí, ale čo tým chudákom vonku a za autom atď... 8-s
29. 9. 2015 20:32
Re: Das Filcka - ostuda EU
Kharle prosim, zkus to omezit na tři smajlíky. Tvé příspěvky se pak budou více podobat nenucené eleganci Modelu S. ;-)