Nejen auta, v testech spotřeby možná šidí i výrobci elektroniky

Aktuální aféra kolem automobilové značky Volkswagen odkrývá skutečnost, o které tak nějak všichni ví – v normovaných testech výrobci automobilů dělají všelijaké kličky, aby se dostaly k atraktivnějším číslům. Leckdy kvůli takřka nesplnitelným limitům, jindy kvůli atraktivnější technické specifikaci. A zdá se, že speciální režimy pro testy nemají jen auta, ale také spotřební elektronika.

Když auto rozpozná, že se pohybuje na válcích zkušebního zařízení, přepne řídící elektronika motor do režimu, který zajistí vyhovující hodnoty měřených emisí. Při běžném provozu by však tento režim znamenal snížení výkonu či životnosti motoru, proto není aplikován. To byl zjištěný problém u některých motorů Volkswagenu. A zjevně podobné fígle fungují také u jiných značek aut a netýkají se jen emisí, ale třeba udávané spotřeby. Normované testy spotřeby se provádí také například u televizí, kde jde pochopitelně o energii elektrickou, a tam to vypadá na podobnou situaci.

Jmenovaným hříšníkem je v případě televizí Samsung. V normovaných testech spotřeby IEC se automaticky aktivuje režim se sníženým jasem obrazovky, který vede ke snížení celkové spotřeby televizoru, upozornil britský deník The Guardian. Ovšem tiskový mluvčí Samsungu popřel, že by televize funkci aplikovala při rozeznání standardizovaného testovacího videa na obraze a brání se srovnání s aférou kolem Volkswagenu.

Za snížením jasu stojí podle Samsungu funkce nazvaná „motion lighting“, která optimalizuje jas při pohybu scény na obrazovce. Rychlé záběry jsou prý lépe vnímány, když se jas trochu sníží. Ve zkušebně se však podivovali nad tím, že ke snížení jasu dochází jen při testech a při běžném provozu ne. Z podobného důvodu je nyní ze strany IEC zkoumán ještě i jiný, už však nejmenovaný výrobce televizí.

V případě elektroniky nejsou pochopitelně důsledky vyšší spotřeby až tak fatální, jako u aut. Ale je fakt, že podle štítku spotřeby se mohou leckteří zákazníci rozhodovat při koupi a ve finále zaplatí za elektřinu o něco víc. 

Umělé snahy o snížení spotřeby televizí zaznamenali i kolegové z webu AVmania.cz – připomněli případy, kdy při měření spotřeby plazmových obrazovek docházelo ke snižování jasu v případě, že se na obrazovce objevilo více bílé. Stačilo připojit počítač, otevřít prázdné okno s Poznámkovým blokem a postupně ho zvětšovat, jas obrazu se tím postupně snižoval a spotřeba se držela v hraniční mezi. 

Diskuze (22) Další článek: Překladač od Microsoftu je finální. Zamíří přímo do aplikace Skype

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,