Ruské letectvo podniklo v Sýrii za posledních 24 hodin dalších dvacet náletů, deset z nich bylo zacíleno přímo na radikální hnutí Islámský stát (IS). V neděli to oznámilo ruské ministerstvo obrany, které uvedlo, že ruská vojenská mise narušila velitelské struktury IS a jeho zásobování.

"Výsledkem našich leteckých útoků na Islámský stát jsou narušené kontrolní systémy, zásobovací trasy teroristické organizace a významné poškození infrastruktury využívané k přípravě teroristických činů," citovala agentura Reuters prohlášení Moskvy.

Z posledních dvaceti náletů jich polovina mířila na cíle IS, tvrdí Rusové. Letecké pumy podle ruského ministerstva obrany zasáhly výcvikový tábor teroristů včetně továrny na opasky a vesty, které jsou používány při sebevražedných útocích jako zásobníky trhavin.

Západ ruské zapojení do bojů v Sýrii po boku tamního autoritářského prezidenta Bašára Asada kritizuje a tvrdí, že ruské stíhačky podnikají nálety nejen proti IS či jiným radikálním skupinám, ale také proti silám umírněné opozice, s jejichž účastí západní země počítají při řešení syrské krize. 

Asad: Západu se nepovedlo spiknutí proti Sýrii

Západní politici mají podle syrského prezidenta Asada pocit selhání a jejich spiknutí proti Sýrii se jim nezdařilo. Informovala o tom agentura Reuters. Asad zároveň na svém twitterovém účtu označil za kontraproduktivní nálety, jež mezinárodní koalice v Sýrii vede proti radikálům z Islámského státu (IS).

"Terorismus se rozšířil," komentoval vývoj syrský prezident, v jehož zemi již delší dobu útočí na pozice Islámského státu některé západní a arabské země vedené Američany.

"Koalice s Ruskem, Íránem a Irákem musí zvítězit, jinak může být Sýrie zničena," uvedl také Asad.

Cameron: Ruská pomoc Asadovi je strašná chyba

Ruské vojenské kroky na podporu tamního prezidenta Bašára Asada označil v neděli britský premiér David Cameron za "strašnou chybu". "Podporují řezníka Asada, což je strašnou chybou… Celý region to ještě více destabilizuje," řekl Cameron zpravodajské stanici BBC.

"Většina ruských náletů, tak jak jsme to doposud mohli sledovat, se odehrála v těch částech Sýrie, jež neovládá IS, ale jiní odpůrci režimu," řekl britský konzervativní premiér.

Šéf britské diplomacie Philip Hammond si myslí, že není možné, aby Moskva zároveň bojovala proti IS a současně podporovala Asada. "To, že ho Rusko podporuje, nažene syrskou opozici do náruče IS, a posílí tak zlo, o němž (ruský prezident Vladimir Putin) tvrdí, že chce zničit," řekl Hammond na sjezdu konzervativců v Manchesteru.