Rachel Dolezal roky předstírala, že je černoška, a dokonce stanula v čele prestižní organizace National Association for the Advancement of Coloured People (Národní organizace pro zlepšení postavení lidí s jinou barvou kůže). Její rodiče ale médiím prozradili pravdu. Uvedli, že rodina má prý české, švédské a německé předky. Na české kořeny navíc odkazuje i příjmení rodiny, které původně znělo Doležal. Rachel sice na svou funkci rezignovala, ale dále si stojí za tím, že se cítí jako černoška a nikoho neoklamala.

Za tento postoj si získala obdiv od barbadoské zpěvačky Rihanny (27). „Myslím, že je to tak trochu hrdinka, protože svým způsobem změnila společnost. Opravdu je tak strašné, že předstírala, že je černoška? Být černochem je skvělé,“ řekla v rozhovoru s magazínem Vanity Fair. „Myslím, že trochu změnila náhled lidí (na rasu) a probudila je,“ dovysvětlila, proč považuje Rachel za hodnou obdivu.

K případu Rachel Dolezal se dokonce vyjádřili i odborníci. „Rachel Dolezal je černoška, protože se jako černoška identifikuje. Její identita je pravá,“ zastal se ženy psycholog Halford Fairchild. „Začínáme si zvykat na myšlenku, že lidská rasová příslušnost, identita a pocit sounáležitosti se může měnit nebo odchýlit v závislosti na různých okolnostech,“ prohlásila socioložka Ann Morning.

Fotogalerie
16 fotografií