Vláda pošle do uprchlického centra 70 vězeňských dozorců

Zařízení v Drahonicích

Vláda pošle do uprchlického centra 70 vězeňských dozorcůNOVÉ 2
Domov
Echo24
Sdílet:

Vězeňská služba bude od 1. listopadu pomáhat s hlídáním migrantů v zadržovacích zařízeních. Na žádost ministerstva vnitra uvolnil v pondělí ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) až 70 lidí. Novinářům řekl, že pracovníci vězeňské služby budou nasazeni v rámci nařízených přesčasů, jak umožňuje zákon.

Do nově otevřeného uprchlického zařízení v Drahonicích na Lounsku mezitím v pondělí zamířilo osmdesát cizinců z Bělé pod Bezdězem. Řada mužů nechtěla areál na Mladoboleslavsku opustit, řekla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. „Někteří začali předstírat neexistující rodinné vazby, vydávali se za bratrance a strýce rodin. Někteří nám dokonce sdělili, že uzavřeli přímo v zařízení muslimský sňatek a trvali na jeho akceptování ze strany policie,“ uvedla mluvčí.

Nakonec osmdesát cizinců ve dvou autobusech bez větších konfliktů a potyček vyrazilo před polednem do Drahonic. V bývalé věznici tam na ně čeká tlumočník i zdravotníci. Do zařízení nastoupilo 60 zaměstnanců.

Obavy místních obyvatel by měla rozptýlit ostraha, přítomní policisté a bezpečnostní opatření. Objekt je uzavřený, běženci ho nesmí volně opouštět. Proti umístění migrantů do Drahonic se vyslovil i ústecký hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM), jenž se bojí případných konfliktů v kraji s mnoha sociálními problémy.

Čtěte také: Pozadí vzpoury: ‚Uprchlíci jsou v Bělé drženi protiprávně‘

Drahonice se podle ředitele Správy uprchlických zařízení Miloslava Koudelného otevírají proto, aby běženci mohli být ve zděných objektech. Kapacita je 240 míst, zpočátku má být obsazena tak polovina. Další rezervní areál vznikne v Balkové, která je zhruba deset kilometrů odDrahonic už v Plzeňském kraji. Zařízení pro zajištění cizinců fungují vedle Bělé-Jezové a Drahonic ještě v Zastávce u Brna a ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku.

Od minulého pondělí do dnešního rána zajistili policisté v ČR 33 migrantů. „Policisté zadrželi Holanďana, Němce a Syřana, kteří skončili na služebně, kde si vyslechli podezření ze spáchání trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice,“ uvedla Rendlová. Za to jim hrozí vězení od dvou do dvanácti let a vyhoštění.

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články