Hlavní obsah

Jaké vůně vyniknou v zimním počasí

Novinky, Dana Sokolová

S příchodem chladnějšího počasí bychom neměly jen změnit svůj šatník, účes, styl líčení či jídelníček, ale také parfém. Vůně s podzimem těžknou a měly by tak být mnohem výraznější, protkané dřevitými a kořeněnými vůněmi, evokující smyslnost a teplo domova.

Foto: Profimedia.cz

Parfém nám dodává na osobitosti.

Článek

Vonný akord parfému by tak měl být tvořen z vůně koření jako kardamom, bergamot, bílý pepř nebo vanilkový lusk či z uklidňující dřevité vůně santalu nebo cedru. Ovocné prvky by pak měly zastoupit grapefruit, kdoule, citrus, limetka, ale i ostružiny nebo švestky. Oblíbené jsou i vůně v tónech čokolády nebo kávy.

Proto se u každého parfému uvádí konkrétní složení jednotlivých látek, ale i jejich stupeň prchavosti. Podle toho se určuje tzv. hlava, srdce a základ parfému.

Hlava jsou látky, které cítíme jako první a které rychle vyprchají. Srdce jsou látky, tzv. buket, které jsou středně prchavé a rozvinou se za několik minut po aplikaci. Základ jsou nejpomaleji prchající látky, které jsou na vás cítit po několik následujících hodin.

Foto: archív firem

Zleva:

Při výběru dámského parfému tak nestačí jen přičichnout k lahvičce s vůní, vždy je lepší použít testovací papírky či si vůni stříknout přímo na kůži. Prvotní čichový vjem totiž není stejný, jako ten po 20 sekundách, kdy se vůně rozmělní a vypaří se alkohol, který vůni zprvu dominuje. Když si pak přivoníte, ucítíte hlavu vůně, která je ale cítit většinou prvních 20 minut až hodinu. Hlava má hluboký vliv na celou směs parfému a dokáže naznačit další vůně.

Nové vůně je ideální vybírat v ranních hodinách, kdy ještě nejsou zmatené smysly a vůně cítíte o to intenzivněji. Vyzkoušejte pak maximálně tři vůně nebo zkuste použít kávová zrna, jejichž vůně dokáže vůni parfému přebít.

Foto: archív firem

Zleva:

Výběr vůně nechte jen na sobě

Nenechte se ovlivnit druhými. Parfém na každém jedinci voní jinak, což je dáno biologickou změnou pH pokožky, jež je ovlivněna hormony. Vliv má i stravování, např. kořeněná jídla mohou vaši vůni změnit, dále pak způsob životního stylu a také braní léků.

Přemýšlejte také nad tím, kam vůni budete nosit. „Jemnější vůně ocení ti, kteří se chystají do společnosti více lidí. Měli byste mít jistotu, že vaše vůně nebude obtěžovat okolí, případně se bude hodit k dané příležitosti. Těžší a kořeněné vůně se naopak velmi dobře vyjímají na obchodním jednání, kdy takto navoněná osoba působí dominantně a sebevědomě. Sladké vůně se pak ideálně hodí na schůzku s partnerem či partnerkou,” upozorňuje Jiří Škuba z Parfums.cz.

V některých případech mohou vůně dokonce působit jako afrodiziakum. Některé vůně vám mohou připomenout i zapomenuté okamžiky, protože existuje tzv. čichová paměť, kdy lidský mozek identifikuje situaci či emoce v souvislosti s určitou vonnou esencí.

Foto: archív firem

Zleva:

„V zimě se nebojte si nanést parfému více – za uši nebo na předloktí, všude tam, kde dobře pulsuje krev. U silnějších parfémů máte pak jistotu, že budete krásně vonět po celý den, což u lehkých vůní není pravidlo. Lehce navonět si můžete třeba i kožíšek u zimní bundy. Nejlépe se vůně drží na přírodních materiálech. Parfém také krásně voní na umytých vlasech, především pokud máte vlasy dlouhé, tak se při každém pohybu hlavy kolem vás rozvoní krásná vůně,“ vysvětluje Dagmar Korbová Krůzová, odbornice na parfémy z Vivantis.cz.

Oblíbená barva oblečení

Někteří odborníci říkají, že lze vhodnou vůni volit dle oblíbené barvy oblečení. U černé barvy doporučují  vůně s tóny hyacintu, gardénie, pepře, vanilky, pačuli a santalového dřeva.

K milovnicím červené ladí výrazné parfémy plné života vonící po orchidejích, mahagonu, rybízu, zázvoru, mošusu či cedrovém dřevě.

Foto: archív firem

Zleva:

Zelená je symbolem přírody a květů např. pomerančovníku, jasmínu nebo lotosu. Modrá a korálová barva jsou synonymem moře a svěžesti, které symbolizují vůně citrónu, jablka, konvalinky, jasmínu či květy magnólie.

Pro ty, kdo upřednostňují barvy jako růžová, světle žlutá či světle fialová jsou ideální vůně karamelu, lékořice a pivoňky.

K bílé barvě se pak hodí vůně s tóny citrusů, lilií, broskví, růží a jasmínu.

Reklama

Výběr článků

Načítám