Hlavní obsah

Apple musí za porušení patentů zaplatit 5,5 miliardy, rozhodl soud

Novinky, mif

Společnost Apple musí zaplatit odškodné ve výši 234 miliónů dolarů (5,5 miliardy korun) za to, že porušila patenty americké Wisconsinské univerzity. Počítačovému gigantu to uložil soud ve městě Madison. Právní zástupci společnosti Apple se však již nechali slyšet, že se proti rozsudku odvolají.

Foto: Mike Segar, Reuters

Logo společnosti Apple před prodejnou firmy v New Yorku

Článek

Americký soud ve městě Madison rozhodl o tom, že Apple skutečně patenty porušil, už minulý týden v úterý. Tehdy však ještě nevyčíslil přesnou částku, kterou by měl americký počítačový gigant zaplatit. [celá zpráva]

Soudce pouze v závěrečné řeči uvedl, že odškodné by se mohlo vyšplhat až na 862 miliónů dolarů, tedy v přepočtu přes 20,5 miliardy korun. Porota ale Wisconsinské univerzitě přiřkla citelně nižší odškodné, byť jde stále o miliardové sumy.

Spor se týká procesorů A7, A8 a A8X, které jsou instalované v chytrých telefonech iPhone 5S, 6 a 6 Plus a zároveň v některých tabletech iPad. Technologie, na niž drží patent organizace Wisconsin Alumni Research Foundation (WARF) při Wisconsinské univerzitě, má zlepšovat účinnost mobilních čipů.

Patent byl podán už v roce 1998. Soudní spor se táhne od loňského ledna, připomněla agentura Reuters.

WARF si došlápl i na Intel

WARF mezitím podal novou žalobu, která se vztahuje na nejnovější chytré telefony iPhone 6S a 6S Plus, ale také na počítačový tablet iPad Pro. I tyto přístroje mají totiž údajně porušovat patenty organizace.

Obdobný spor kvůli zmiňovanému patentu vedl WARF také se společností Intel v roce 2008. Nakonec byl ale urovnán mimosoudně. Bližší informace ani jedna ze společností neuvedla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám