Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW 325i Allrad: První čtyřkolka BMW měla premiéru před 30 lety

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
BMW slaví třicet let od premiéry svého prvního vozu s pohonem všech kol. Šlo o zástupce legendární trojkové řady s kódem E30.

V současnosti BMW nabízí širokou škálu modelů s pohonem obou náprav, je jich více než 110 ve dvanácti různých sériích, zhruba jedna třetina všech aktuálně prodaných aut „zabírá na všechny čtyři“. Od jedničky po velkou sedmičku a pochopitelně i SUV s písmeny X. Systém xDrive je k dostání v kombinaci s hybridními jednotkami a také pro platformu s původně předním pohonem. Nejnovější verze využívá ICM (Integrated Chassis Management), který jej uvádí v činnost co nejdříve, pracuje rychleji a s velkou přesností. Čtyřkolka nezabírá až při prvním proklouznutí, ale nedotáčivost, případně přetáčivost, předvídá.

Allrad E30

Všechno však začalo ve Frankfurtu 1985. Na IAA přivezla mnichovská automobilka dvoudveřovou trojkovou řadu E30 v provedení 325i Allrad. Její vývoj si vynutil megaúspěch konkurenčního Audi s quattrem, který znamenal rozšíření znaku 4x4 mimo kategorii terénních aut a také na evropský kontinent. Ani Mercedes-Benz nezůstal dlouho pozadu, svůj 4Matic, který představil také na podzim 1985, uvedl ale na trh až v roce 1987. BMW tedy před ním mělo náskok. Zvenčí se jeho auto od svých sourozenců nijak výrazně nelišilo (pomiňme na stejném místě tehdy prezentovanou M3). Čistě mechanický permanentní systém s viskózní spojkou a zadním samosvorným diferenciálem neměl napomoci pouze zlepšení trakce a stability na nezpevněném povrchu a při špatném počasí, ale také chování v zatáčkách. Co umí auta se zadním pohonem bez elektroniky na mokru, je přece jasné, záď jim velmi snadno ustřelí.

Točivý moment byl však rozdělen mezi přední a zadní kola v konstantním poměru 37:63, to aby byla zachována původní charakteristika. Sytém zároveň hlídal rozdílnou rychlost otáčení všech kol. Novináři z německého Auto Zeitung nešetřili chválou a nové BMW nazvali „šampionem v ovladatelnosti“. Původní název Allrad dlouho nevydržel, záhy byl změněn na „mezinárodnější“ 325iX. Jedinou možnou motorizaci představoval dvouapůllitrový řadový šestiválec se 126 kW. Kromě dvoudveřového tudoru (označení kupé je přece jen příliš nadnesené) a čtyřdveřového sedanu se od roku 1988 dodávalo kombi touring. Pro zajímavost: do ukončení výroby generace E46 továrna oficiálně používala přepis s malým písmenem.

Nastupuje elektronika

BMW 525iX série E34 přineslo v roce 1991 elektronické rozdělení síly, zatímco 325iX se ještě spoléhala na ozubená kola. Standardní poměr se lehce změnil za 36:64. Zadní vícelamelová spojka byla zpočátku ovládána ještě hydraulicky, později už nikoliv. Nad elektronickými výstupy z ABS a motoru bděla řídicí jednotka, takže odezva byla velmi rychlá, vozy s dvouapůllitrovými motory o výkonu 141 kW se chovaly na vlhkém asfaltu, ať už za deště, nebo v zimě, neutrálně. V sérii E34 Mnichov nabízel čtyřkolku jak pro sedany, tak pro kombi (1992).

S X do lehkého terénu

Pro první generaci X5 E53 z roku 1999 marketingoví experti BMW vymysleli zkratku SAV (Sports Activity Vehicle), nejspíš jim vadilo slůvko Utility. Důležitější než zařazení a americká produkce ve Spartanburgu (Jižní Karolína) byla technika včetně sjíždění prudkých kopců HDC, kontroly stability DSC a elektronické uzávěrky diferenciálu ADB-X. Co na tom, že kříženec toho v terénu moc neuměl, nebyl pro něj stavěný. Důležitější než obratnost mimo zpevněné cesty pro něj byly jízdní vlastnosti na silnici. Mezi přední a zadní kola tentokrát dělily planetové převody sílu v poměru 38:62. O rok později se totožná technika objevila i ve čtvrté generaci trojkové řady.

Další tři léta trvalo, než přišel na řadu „inteligentní“ systém xDrive, a to i v kompaktnějším, agilnějším a tvarově kontroverznějším balení jménem X3. Srdcem se stala elektronická vícelamelová spojka, ve spolupráci s DSC brala v potaz nejen aktuální jízdní podmínky,ale i rychlost otáčení kol, úhel natočení volantu, pozici plynového pedálu a příčné zrychlení. BMW xDrive postupně implantovalo do trojek a pětek, ale zvýšených aut s X na začátku do konce dekády prodalo přes 1,6 milionu. O jejich smyslu si můžeme myslet svoje, ale obchodní úspěch měly. Druhá generace X5 E70 se představila v roce 2006, X3 dostala stejnojmenného nástupce o čtyři léta později.

DPC

K nim se přidal ve Frankfurtu 2007 třetí člen rodinky, X6. Přinesl novinku v podobě Dynamic Performance Control (DPC). Ta už zvládne rozdělit sílu při jízdě i mezi obě zadní kola, což se hodí obzvláště v zatáčkách, přibrzdí totiž vnitřní kolo. Sezóna 2009 znamenala debut pro tento model v hybridním kabátku a nesmíme zapomínat na příchod ostrých obrů X6 (a X5) M s dvakrát přeplňovaným vidlicovým osmiválcem 4,4 l/408 kW. Ty doplnil i nejmenší crossover na polní cesty s jedničkou za stejným písmenkem, jen dosud bez emka...

Systém xDrive se záhy rozšířil také do sedmé série, na jaře 2012 se jej dočkala šestka a před dvěma lety i čtyřka. Od loňska nechybí ani v X4, zachovaly si jej taktéž nejnovější generace X5 a X6, stejně jako první MPV značky, řada 2 Active Tourer. Velkoprostorové BMW má ovšem v základu poháněnou jen přední nápravu.

i8

Baterie futuristického hybridního supersportu i8 lze dobíjet z elektrické zásuvky, zadní kola kupé s místem pro dva dospělé a dvě děti ovšem pohání tříválec 1,5 l s vnitřním spalováním, přední zase elektromotor. To už jsme však prakticky ve žhavé současnosti, kterou reprezentuje taktéž plug-in hybrid X5 xDrive40e. Ani jemu nejsou cizí slušné výkony a nízká spotřeba, ale vejde se do něj přece jen více lidí a nákladu, takže je i praktický. Poslední generace luxusní série 7 debutovala nedávno ve Frankfurtu a do značkových prodejen míří právě nyní. Ta přináší kromě jiných technických novinek také Integral Active Steering (IAS), pasivní natáčení zadních kol.

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
19. 10. 2015 19:43
Re: Divný popis
jo jo je to jak pises pomer rozdeleni dela planetovy dif [odkaz]
19. 10. 2015 19:22
Re: Divný popis
holden: děkuji za odkaz, potvrzuje že mám pravdu já. Pokud si jej přečteš pořádně zjistíš že pohon 4x4 s pevným rozdělením sil není řešený mezinápravovou viskozní spojkou, ale planetovým diferenciálem ve kterém je viskózní spojka použita jen ve funkci závěrky. Což je zatraceně velký rozdíl.

Scorpio 4x4:
full-time all wheel drive with viscous coupling locking planetary gear center differential. 37/63 front/rear ratio.
19. 10. 2015 18:00
Re: Divný popis
nevim jestli je to neresitelne ale viskozni mezinapravovou spojku s pevne dnym pomerem 37/63 mely fordy scorpio, sierra a escort. [odkaz]
19. 10. 2015 16:36
Divný popis
U modelu Allrad E30 je systém popsaný nějak divně. Mezinápravová viskózní spojka nemůže udržovat popsané rozdělení P/Z 37:63, technicky je něco takového neřešitelné.

Vlastně žádná mezinápravová spojka v praxi vůbec nezjišťuje nějaké pevně dané konstantní rozdělení momentu, byl by to ostatně i funkční nesmysl