Hardwarové šifrování disků Western Digital je děravé jak řešeto

Některé pevné disky se prodávají s automatickou šifrovací funkcí, která je řešená pomocí integrovaného hardwaru. Takové modely prodává i společnost Western Digital a jak bezpečnostní experti prozkoumali, obsahují spoustu kritických chyb.

Jak si můžete podrobně přečíst v oficiálním dokumentu k výzkumu (PDF), testováno bylo zabezpečení dat na různých modelech disků My Book a My Passport od Western Digital.

Wester-Digital-Passport-My-Book-544px.jpg
Vědci hledali chyby v modelech externích disků My Book a My Passport

Vědci dokázali přijít na několik způsobů, jak získat heslo a data uložená na discích. V jednom případě byl jednoduchý generátor náhodných čísel, který byl založen na času daného počítače. Další jednoduchou možností bylo získání přístupu k datům uživatele bez zjišťování hesla. Disky totiž obsahovaly přednastavené heslo z výroby a pokud ho uživatel pouze jednou změnil, zůstal stále k dispozici uložený na disku s možností snadného dešifrování.

Většina chyb byla sice opravená u nových modelů, ale u modelů z roku 2013 a starších nikoli. Ukazuje se tak trend, kdy pro bezpečnost je nutná neustálá aktualizace, chyby totiž vznikají pořád. Většina disků totiž používala most ze SATA na USB od výrobců jako Symwave, Initio nebo JMicron a vzhledem k tomu, že o šifrování se starají právě tyto části, jsou chyby společné pro všechny modely a budou se vyskytovat u pevných disků i dalších výrobců.

 2015-10-22 v 16.11.46.jpg
Problém je hlavně v mostu USB-SATA, který se stará o hardwarové šifrování

I když se tak používají správné techniky pro kvalitní šifrování, spousta menší chyb v celkové implementaci může zničit veškerou snahu i bezpečné šifrování. Typickým příkladem je i firmware v discích, který není z výroby kryptograficky podepsaný, takže umožňuje útočníkovi ho nahradit vlastním a upraveným firmwarem a obejít tak vytvořené zabezpečení.

Diskuze (13) Další článek: Apple vydal aktualizaci 10.11.1 pro operační systém OS X El Capitan

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,