Jaguar připravuje řadové šestiválce a elektrické SUV E-Pace

Jaguar připravuje řadové šestiválce a elektrické SUV E-Pace

Řadové šestiválce budou úspornější než současné šestiválce a také lehčí a samozřejmě výkonnější. ​Benzínová verze má nabídnout výkonové rozpětí od 300 do 500 koní.

Mrzí vás, že BMW upouští od řadových šestiválců v běžných modelech? Počkejte si na novinky od Jaguaru. Britská automobilka pracuje na nové generaci řadových šestiválců, které mají vycházet z nových motorů řady Ingenium. Ty se představily pod kapotou sedanu Jaguar XE.

Jak informují stránky automobilemag.com, řadové šestiválce nahradí motory V6 do roku 2017. Budou úspornější než současné šestiválce a také lehčí a samozřejmě výkonnější. Prozatím je v plánu pouze varianta o objemu 3,0 l a to jak na benzín, tak na naftu.

​Benzínová verze má nabídnout výkonové rozpětí zhruba od 300 do 500 koní, motor samozřejmě dostane přeplňování. Naftové provedení počítá s rozsahem výkonu od 275 do 400 koní. Vedle modelů Jaguaru by se nové šestiválce měly dostat i do Land Roverů a Range Roverů.

Dalším projektem, na kterém se u Jaguaru pracuje, je elektrická verze SUV F-Pace, prozatím pracovně označovaná E-Pace. Bude to ale samostatný model, který projde zásadními aerodynamickými úpravami. Má to být konkurence pro připravované elektrické SUV Audi nebo pro Teslu Model X.

Jaguar už má ale spočítáno, že nové elektrické SUV vyráběné u Magny Steyr v Rakousku musí oslovit aspoň 20 000 zákazníků ročně, aby se vyplatilo.

Jaguar

Britský Jaguar vznikl v roce 1922 jak Swallow Sidecars Company, v roce 1945 dostal svůj současný název Jaguar Cars Limited.

Výrobce sportovních a luxusních automobilů byl v roce 1989 koupen Fordem. Od roku 2008 ho vlastní indická Tata Motors.

Jaguar F-Pace • Jaguar E-Pace • Jaguar I-Pace • Jaguar F-Type • Jaguar XE  •Jaguar XF

Doporučujeme

Články odjinud