Medaile od Zemana: Nedvěd, Žáček i Neckář

Vyznamenání k 28. říjnu

Medaile od Zemana: Nedvěd, Žáček i NeckářNOVÉ 1
Domov
Sdílet:

Fotbalista Pavel Nedvěd, básník Jiří Žáček, zpěvák Václav Neckář či zakladatel babyboxů Ludvík Hess dostanou ve středu státní vyznamenání na Pražském hradě. Naopak z pravděpodobných kandidátů pozvánku na Hrad podle zjištění ČTK nedostali například etnograf Miloslav Stingl, horolezec Radek Jaroš, zakladatel Svazu PTP (pomocných technických praporů) Zdeněk Geist, advokát a disident Stanislav Devátý ani dirigent Jan Maria Dobrodinský.

Některá jména z letošních oceněných už dříve prozradil při různých příležitostech sám Zeman. Například v dubnu při návštěvě Karlovarského kraje uvedl, že udělí medaili Za hrdinství in memoriam studentu Petru Vejvodovi, který loni přišel o život, když bránil spolužačku před útokem psychicky nemocné ženy ve škole ve Žďáru nad Sázavou. Jméno čerstvého viceprezidenta týmu Juventus Turín Pavla Nedvěda odtajnil prezident začátkem září, když s držitelem Zlatého míče letěl do Číny.

Tento měsíc Zeman avizoval, že udělí vyznamenání manželce zesnulého novináře Jiřího Pelikána herečce Jitce Frantové. Řád Tomáše Garrigua Masaryka in memoriam dostane František Kriegel, jenž v roce 1968 jako jediný nepodepsal Moskevský protokol, jenž legitimizoval srpnovou okupaci. In memoriam byl měl být zřejmě vyznamenán i novinář a někdejší korespondent ČTK v Itálii Karel Weirich, jenž za války zachránil před nacisty asi dvě stovky Židů, či ministr kultury a divadelník Pavel Dostál.

Z kulturních osobností se hovoří jako o pravděpodobných kandidátech například o herečce Libuši Šafránkové, sochaři a medailérovi Zdeňku Kolářském, ocenění by mohl získat i spisovatel Petr Hora Hořejš, autor historického cyklu Toulky českou minulostí.

Ze sportovců jsou mezi kandidáty například bývalá koulařka Helena Fibingerová či trenér atletky Jarmily Kratochvílové Miroslav Kváč, jehož svěřenkyně dostala od Zemana medaili Za zásluhy před dvěma lety.

Čtěte také: Minule Zeman ukazoval Krtečka. Teď s ním byli Nedvěd a Brožová

Poslanci v červenci nominovali na státní vyznamenání například pilota Josefa Františka, válečného veterána Františka Bindera či onkoložku Jitku Abrahámovou. Senát navrhl kupříkladu kardiologa Jana Pirka, imunoložku Blanku Říhovou, profesora radiotechniky Františka Vejražku či experta na ústavní právo Václava Pavlíčka.

Zeman předá letos státní vyznamenání 28. října potřetí. Oba předchozí roky vzbudil výběrem některých laureátů kontroverze. Například loni bylo hojně kritizováno udělení medaile Za zásluhy režisérům Filipu Renčovi a Robertu Sedláčkovi. Na protest proti tomu vrátil medaili Za zásluhy z roku 2002 režisér Jan Němec. Před dvěma lety vyvolal Zeman negativní ohlasy udělením medailí Františku Čubovi, jenž vedl za bývalého režimu zemědělské družstvo Slušovice, a Miroslavu Grégrovi, ministrovi průmyslu v někdejší Zemanově vládě. V roce 2013 poprvé kandidáty nenavrhla Konfederace politických vězňů kvůli Zemanově postoji ke komunismu a týž rok odmítl přijmout státní vyznamenání hudebník Vladimír Mišík.

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články